«Google is your friend!»

 

Όταν θέλεις να μάθεις περισσότερα για ένα θέμα, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι να ψάξεις στο Internet και πιο συγκεκριμένα στο Google. Υπάρχουν 2 τρόποι αναζήτησης:

  1. Να γράψεις ακριβώς την ερώτηση που θέλεις, π.χ. «ποια είναι η χημική ένωση του νερού».
  2. Να γράψεις τις λέξεις-κλειδιά της πληροφορίας που θέλεις, π.χ. «νερό χημική ένωση»

Η αλήθεια είναι, ότι δεν υπάρχει σωστός και λανθασμένος τρόπος. Το πώς ακριβώς θα αναζητήσεις κάτι στο Internet, εξαρτάται από το είδος της πληροφορίας που ψάχνεις να βρεις.
Δες μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βρίσκεις πιο εύκολα την πληροφορία που ψάχνεις στο Internet.

Περιόρισε το θέμα και την περιγραφή του.

Βρες και απομόνωσε τις λέξεις-κλειδιά, φράσεις ή κατηγορίες που θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις πιο συγκεκριμένες πληροφορίες γι’ αυτό που αναζητάς.

Αξιολόγησε τον αριθμό των αποτελεσμάτων που εμφανίστηκαν.

Εάν υπάρχουν πάρα πολλά αποτελέσματα, πρόσθεσε περισσότερες λέξεις-κλειδιά. Εάν υπάρχουν πολύ λίγες επιλογές, διάγραψε μερικές λέξεις από την αναζήτηση σου ή ψάξε με διαφορετικές λέξεις.

Ψάξε στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων.

Εάν δε βρεις αυτό που αναζητάς στην πρώτη ή τη δεύτερη σελίδα των αποτελεσμάτων, τότε άλλαξε τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποίησες για να περιγράψεις με περισσότερη ακρίβεια αυτό που ζητάς. (Μην ψάξεις μέχρι τη σελίδα 12, είναι βέβαιο ότι δε θα βρεις τίποτα χρήσιμο εκεί κάτω!)

Ψάξε σε διαφορετικές μηχανές αναζήτησης.

Όταν λέμε «θα ψάξω κάτι στο Internet», σχεδόν πάντα επιλέγουμε ως μηχανή αναζήτησης το Google. Όμως, κάθε μηχανή αναζήτησης έχει διαφορετική βάση δεδομένων από ιστοσελίδες, στις οποίες αναζητά αποτελέσματα. Μερικές μηχανές αναζήτησης στην πραγματικότητα ψάχνουν σε άλλες μηχανές αναζήτησης! Δοκίμασε να ψάξεις στο Bing, στο Quora, ακόμα και στο YouTube.

Ψάξε σε μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια.

Μερικές φορές, το Google μπορεί να σε μπερδέψει με τον μεγάλο όγκο αποτελεσμάτων που εμφανίζει. Γι’ αυτό, ψάξε σε μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη. Η βικιπαίδεια είναι συνήθως η ιδανική λύση γι’ αυτό.

BONUS TIP: Κατάγραψε την έρευνά σου.

Πολλές φορές, μπορεί να αναζητάς κάτι πολύ συγκεκριμένο ή πολύ γενικό για αρκετές μέρες. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής σου, μπορεί να ανακαλύψεις πολλές, ενδιαφέρουσες πληροφορίες σε διαφορετικές ιστοσελίδες, αλλά και ιστοσελίδες που επισκέφθηκες και δε βρήκες κάτι σημαντικό.

 

Γι’ αυτό, μπορείς να φτιάξεις μια λίστα με τις ιστοσελίδες που επισκέφθηκες σε μια αναζήτηση, την ημερομηνία που τις επισκέφθηκες, καθώς και εάν σε βοήθησαν. Μπορείς να καταγράψεις ακριβώς και την πληροφορία που βρήκες σε κάθε ιστοσελίδα. Έτσι, σε επόμενη αναζήτηση, δε θα επισκεφθείς ξανά τις ίδιες ιστοσελίδες και θα κερδίσεις χρόνο.

Leave a comment