Πώς να σκέφτεσαι θετικά κάθε μέρα

Πολλοί έχουμε ακούσει πόσο σημαντικό είναι να σκεφτόμαστε θετικά, αλλά λίγοι είναι αυτοί που ξέρουμε πραγματικά γιατί είναι σημαντικό.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν το μυαλό μας.

 

Στο συγκεκριμένο πείραμα έλαβαν μέρος άτομα, από τα οποία ζητήθηκε να θυμηθούν κάποια αντικείμενα από μία λίστα που τους δόθηκε. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι συμμετέχοντες με αρνητικά συναισθήματα, θυμήθηκαν λιγότερα αντικείμενα απ’ ότι εκείνοι που ένιωθαν θετικά συναισθήματα.

Το συμπέρασμα είναι, πως τα αρνητικά συναισθήματα περιορίζουν το μυαλό μας αναγκάζοντάς μας να επιλέξουμε ανάμεσα σε περιορισμένες επιλογές. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως σε καταστάσεις που πρέπει να πάρουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις άμεσα.

Όταν είμαστε παγιδευμένοι σε ένα περιορισμένο αριθμό επιλογών εξαιτίας των αρνητικών συναισθημάτων μας, παίρνουμε λάθος αποφάσεις τις οποίες γρήγορα μετανιώνουμε.

Οπότε, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε θετικά. Πώς γίνεται αυτό όμως;

Πάρα πολλά άρθρα στο ίντερνετ διδάσκουν πως να σκέφτεσαι θετικά με τους πιο κλασσικούς τρόπους. Πρέπει να νιώσεις χαρούμενος, να χαμογελάσεις, να κοιτάξεις τη θετική πλευρά της ζωής και άλλα τέτοια.

Μην αγχώνεσαι όμως. Παρακάτω θα δεις με ποιους τρόπους μπορείς να σκέφτεσαι θετικά και δεν έχουν καμία σχέση με όσα έχεις διαβάσει. Αυτοί οι τρόποι θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις πραγματικά τον τρόπο που σκέφτεσαι.

 

1. Κάθισε ίσια, είναι κάτι περισσότερο από ένα πρότυπο συμπεριφοράς

Μπορεί το να κάθεσαι με ίσιο το κορμί σου να φαίνεται άσχετο με τη θετικότητα, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα δύο.

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν θετικές σκέψεις ή να θυμηθούν ευχάριστα γεγονότα όταν κάθονται στη σωστή στάση σώματος.

Κάτσε λοιπόν ίσια αμέσως. Πολλές φορές στη ζωή, φαινομενικά ασήμαντα πράγματα φέρνουν θετικότητα χωρίς καν να το καταλάβουμε.

 

2. Αντί για ειδήσεις, διάβασε κάτι εμψυχωτικό

Είναι συνηθισμένο οι άνθρωποι να διαβάζουν τις τελευταίες εξελίξεις προκειμένου να είναι ενημερωμένοι. Αυτό είναι σίγουρα καλό γιατί δεν αποκοβόμαστε από τον έξω κόσμο. Τα περισσότερα από αυτά που διαβάζουμε όμως είναι ατυχήματα, τρομοκρατικές επιθέσεις, φυσικές καταστροφές και άλλα παρόμοια γεγονότα.

Δε λέω να μη διαβάζεις τα νέα, αλλά προσπάθησε να αφιερώνεις ένα μέρος του πρωινού σου διαβάζοντας κάτι θετικό.

Αντί για τις ειδήσεις, ξεκίνα τη μέρα σου διαβάζοντας ένα κεφάλαιο από ένα εμψυχωτικό βιβλίο.

 

3. Κατάγραψε 3 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων κάθε μέρα

Είναι πολύ απλό και εύκολο να γίνει. Προσπάθησε να βρεις 3 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων κάθε μέρα. Μετά από λίγο καιρό θα δεις πόσο πολύ θα σε έχει βοηθήσει αυτό.

Έρευνες έχουν δείξει τα οφέλη του να εκφράζεις ευγνωμοσύνη καθημερινά. Η ευγνωμοσύνη είναι συνδεδεμένη με τη θετική διάθεση. Βοηθάει στη βελτίωση των σχέσεων αλλά και στη συναισθηματική ωριμότητα. Η ευγνωμοσύνη ανοίγει το δρόμο για την ευτυχία.

Είναι αλήθεια πως πάντα θα συναντάμε απογοητεύσεις στη ζωή μας. Όπως και ικανοποιήσεις. Έτσι είναι η ζωή.

Ζούμε σε ένα κόσμο γεμάτο μυστήριο και εκπλήξεις. Έχουμε ακόμα πολλά να ανακαλύψουμε. Δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριόμαστε.

Πάντα θα υπάρχουν άγγελοι και δαίμονες στο κεφάλι μας. Παρόλο που οι δαίμονες είναι πιο ισχυροί και κυριαρχούν τις περισσότερες φορές στο μυαλό μας, προσπάθησε να εστιάσεις στην άλλη πλευρά.

 

4. Γιόρτασε τις μικρές νίκες κάθε μέρα

Άλλος ένας τρόπος για να φέρεις τη θετικότητα στη ζωή σου, είναι να καταγράφεις καθημερινά τις μικρές νίκες. Η πρόοδος δεν είναι απλά ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Στην πραγματικότητα, αν καταγράφεις κάθε μέρα την πρόοδο που κάνεις, όσο μικρή και αν είναι αυτή, θα νιώσεις αυτοπεποίθηση.

Σε άλλη πρόσφατη έρευνα, ερευνητές μελέτησαν περίπου 12.000 κείμενα από διαφορετικές επιχειρήσεις. Υπάλληλοι από κάθε επιχείρηση έγραψαν τα συναισθήματά τους, όσα τους υποκινούν και διάφορα σχετικά με την εργασία τους όπως τί δουλειά έκαναν τους τελευταίους 4 μήνες και τί περνούσε από το μυαλό τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως κάθε επιτυχία τους, όσο μικρή και αν ήταν, ενεργοποιούσε το τμήμα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Μετά από κάθε επιτυχία, κυριαρχούσαν συναισθήματα όπως υπερηφάνεια και ικανοποίηση.

Επίσης, οι άνθρωποι έπαιρναν δύναμη να συνεχίσουν να δουλεύουν και να προσπαθούν να επιτύχουν πάλι σε ό,τι και αν κάνουν. Όλο αυτό κάνει μεγαλύτερες τις πιθανότητες επιτυχίας.

 

Δώσε προσοχή λοιπόν σε ό,τι πετυχαίνεις. Έτρεξες περισσότερο απ’ ότι συνήθως; Κατάφερες να ξυπνήσεις 10 λεπτά νωρίτερα; Όσο μικρά και αν σου φαίνονται, αποτελούν πρόοδο. Κατάγραψε τα και δώσε συγχαρητήρια στον εαυτό σου!

 

-Σέμπος Βασίλης-

Leave a comment