4 τρόποι να εξασκήσεις το μυαλό σου ώστε να μαθαίνει γρηγορότερα και να θυμάται περισσότερα

Πηγαίνεις στο γυμναστήριο για να γυμνάσεις τους μυς σου. Πηγαίνεις για τρέξιμο ή ορειβασία για να βελτιώσεις την αντοχή σου. Μπορεί πάλι να μην κάνεις τίποτα από αυτά, αλλά να εύχεσαι να έκανες. Παρακάτω όμως θα δούμε πως μπορείς να εξασκήσεις ένα από τα σημαντικότερα σημεία του σώματος, το μυαλό σου.

Όταν γυμνάσεις το μυαλό σου θα καταφέρεις να:

  • Αποφεύγεις άβολες καταστάσεις όπως: «Θυμάμαι το πρόσωπό του, αλλά πώς τον λένε;»
  • Μαθαίνεις γρηγορότερα τα πάντα
  • Αποφύγεις ασθένειες που εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως το Alzheimer.

Πώς λοιπόν εξασκείς το μυαλό σου, ώστε να μαθαίνει γρηγορότερα και να θυμάται περισσότερα;

 

#1 Εξάσκησε τη μνήμη σου

 

Το να θυμάσαι γεγονότα ή πράγματα και στη συνέχεια να τα συζητάς με άλλους, λέγεται πως είναι πολύ καλό για το μυαλό. Οι δραστηριότητες του μυαλού που περιλαμβάνουν τη λήψη, τη σκέψη αλλά και το να θυμάσαι, βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία του μυαλού.

Ίσως σου ζητηθεί να πεις τη γνώμη σου για μία παρουσίαση ή να πεις στους φίλους σου για μία ταινία που σου άρεσε. Τέτοια παραδείγματα είναι πολύ καλές ευκαιρίες για να εξασκήσεις τη μνήμη σου.

Ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος να βοηθήσεις τον εαυτό σου να θυμάται όσα βλέπει; Μα φυσικά, η επανάληψη.

Για παράδειγμα πες πως μόλις γνώρισες ένα άτομο. Όταν σου πει «Γεια, είμαι ο Γιάννης» μην πεις «Χαίρομαι που σε γνωρίζω» αλλά «Χαίρομαι που σε γνωρίζω Γιάννη». Τόσο απλό, αλλά τόσο σημαντικό.

 

#2 Επανάλαβε το ίδιο πράγμα

 

Κάνοντας κάτι καινούριο πολλές φορές, ο εγκέφαλός σου σε βοηθάει να κάνεις αυτή σου την πράξη πιο γρήγορα, αλλά και καλύτερα.

Θυμήσου τότε που ήσουν τριών χρονών. Ένιωθες ότι μπορούσες να κρατήσεις ένα πιρούνι ή ένα κουτάλι μόνος σου. Κάθε φορά όμως που προσπαθούσες να φας, τα έκανες όλα χάλια. Δεν ήταν θέμα δύναμης. Ήταν θέμα εξάσκησης. Έπρεπε ο εγκέφαλός σου να συνηθίσει αυτό που προσπαθούσες να κάνεις και να σε βοηθήσει να τρως μόνος σου, ακριβώς όπως και οι ενήλικες. Τελικά με αρκετή προσπάθεια και επανάληψη, τα κατάφερες!

Αλλά πως θα σε βοηθήσει αυτό στη ζωή σου τώρα;

Πες πως είσαι αναβλητικός. Όσο πιο πολύ αναβάλεις πράγματα, τόσο πιο πολύ δίνεις το σήμα στον εγκέφαλό σου να περιμένει την τελευταία στιγμή για να κάνει το οτιδήποτε.

Ίσως τώρα σκέφτεσαι «Μακάρι το να μην είσαι αναβλητικός να ήταν εύκολο». Και όμως μπορεί να γίνει, κάνοντας κάτι πολύ μικρό, κάτι που δε θα έκανες συνήθως, που θα σε βοηθήσει να βγάλεις εις πέρας τη δουλειά που έχεις και έτσι θα ξεκινήσεις να δίνεις το κατάλληλο σήμα στον εγκέφαλό σου.

Αν λοιπόν αναβάλεις συνεχώς το να τακτοποιήσεις το γραφείο σου, απλά πάρε για παράδειγμα ένα χαρτί και βάλτο στη σωστή θέση, μην το αφήσεις οπουδήποτε. Σκέψου αν πρέπει να το πετάξεις στον κάδο, να το αρχειοθετήσεις σε κάποιο φάκελο ή αν πρέπει να το δώσεις σε κάποιον. Αυτό που πρέπει απλά να κάνεις, είναι να αποφασίσεις τί θα κάνεις με αυτό το χαρτί.

Από κάτι τόσο απλό μπορείς να ξεκινήσεις. Μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά ο εγκέφαλός σου θα αρχίσει να εξασκείται. Μετά από λίγο καιρό θα έχεις μεταμορφωθεί από κάποιον που αναβάλλει συνεχώς τα πράγματα, σε κάποιον που κάνει τα πάντα την ώρα που πρέπει.

 

#3 Μάθε κάτι καινούριο

 

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά όσο περισσότερο χρησιμοποιείς το μυαλό σου, τόσο καλύτερα αυτό θα αποδίδει. Για παράδειγμα, η εκμάθηση ενός νέου οργάνου βελτιώνει την ικανότητά σου να μετατρέπεις κάτι που βλέπεις (π.χ. οι νότες στο χαρτί) σε κάτι που ακούγεται (π.χ. η μουσική που βγαίνει παίζοντας αυτές τις νότες).

Επίσης, η εκμάθηση νέας γλώσσας κάνει το μυαλό σου να σκέφτεται, αλλά και να εκφράζεται διαφορετικά.

Μπορείς ακόμα και να μάθεις να χορεύεις. Έρευνες έχουν δείξει, πως η γνώση χορού βοηθάει τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να αποφύγουν το Alzheimer. Καθόλου άσχημα, σωστά;

 

#4 Άσκησε το σώμα σου

 

Δεν το περίμενες αυτό, έτσι δεν είναι; Η αλήθεια είναι πως η άθληση δε βοηθάει μόνο το σώμα σου, αλλά και το μυαλό σου.

Ακόμα και μία 20λεπτη άσκηση, βοηθάει την υγεία του μυαλού σου. Θα σε βοηθήσει να μαθαίνεις γρηγορότερα και να είσαι συνέχεια σε ετοιμότητα. Όλα αυτά κάνοντας μόνο μερικές ασκήσεις γυμναστικής.

Αν δεν είσαι φαν της καθημερινής γυμναστικής και ήδη νιώθεις τύψεις που δε βοηθάς το μυαλό σου κάνοντας γυμναστική, μπορείς να γυμνάσεις το μυαλό σου με ασκήσεις για το μυαλό. Θυμήσου τί είπαμε στο #2, επανάλαβε μία πράξη συνεχώς, μέχρι να την κάνεις όσο καλύτερα μπορείς.

Τώρα που ξέρεις πως να εξασκήσεις το μυαλό σου, είναι ώρα να ξεκινήσεις να το κάνεις. Μη ξεχάσεις όσα διάβασες και απλά συνεχίσεις τη ζωή σου, σα να μην τα έμαθες ποτέ.

Εφάρμοσε αυτές τις πρακτικές και θα δεις άμεση διαφορά!

 

-Βασίλης Σέμπος-

Leave a comment