Ένα συχνό παράπονο που έχουν όλοι οι μαθητές είναι ότι έχουν πάρα πολύ διάβασμα στο σπίτι και δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες.

 

Συνήθως η ιστορία έχει ως εξής: Γυρίζεις στο σπίτι, τρως και κάθεσαι να διαβάσεις για να τελειώνεις! Μετά, έρχεται ένα «σημαντικό» μήνυμα στο Facebook που πρέπει να το διαβάσεις. Το διαβάζεις, το κλείνεις. Βρίσκεις τι έχεις για διάβασμα την επόμενη μέρα, ανοίγεις το βιβλίο και… έρχεται ειδοποίηση ότι ο κολλητός σου ανέβασε μια φωτογραφία και σε έκανε tag. Μέχρι να σχολιάσεις, έρχεται η ώρα να πας στο φροντιστήριο. Και μέχρι το βράδυ δεν έχεις καταφέρει να κάνεις ούτε τα μισά…

 

Είναι πολύ εκνευριστικό! Ευτυχώς, όλος αυτός ο εκνευρισμός μπορεί να αποφευχθεί, εάν υιοθετήσεις τις σωστές συνήθειες. Διάβασε παρακάτω μερικούς απλούς τρόπους για να είσαι πιο παραγωγικός κατά τη διάρκεια της ημέρας:

 

#1. Βάλε το κινητό σου στο αθόρυβο ή απενεργοποίησε το όταν ξεκινήσεις το διάβασμα.

Δεν είσαι ούτε γιατρός, ούτε διευθυντής σε κάποια εταιρεία (ακόμα). Δε θα συμβεί καμία καταστροφή, εάν έρθει κάποιο μήνυμα και δεν το διαβάσεις αμέσως. Βάλε το κινητό σου στο αθόρυβο ή, ακόμα καλύτερα, απενεργοποίησε το τελείως για λίγη ώρα. Ξεκίνησε το διάβασμα σου και τσέκαρε ξανά το κινητό σου, όταν έχεις τελειώσει τουλάχιστον τα μισά από όσα έχεις να κάνεις. Βάλε ένα όριο να ασχοληθείς με το κινητό σου όση ώρα κάνεις διάλειμμα, αλλά όχι παραπάνω από 10 λεπτά! Θα ξαφνιαστείς από το πόσο γρήγορα μπορείς να διαβάσεις χωρίς να αποσπάται συνεχώς η προσοχή σου από τις ειδοποιήσεις του κινητού.

#2. Κλείσε το Wi-Fi όση ώρα διαβάζεις.

Εάν είναι ανάγκη να έχεις ανοιχτό το κινητό σου και δεν μπορείς να το απενεργοποιήσεις ή εάν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου για να διαβάσεις, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να κλείσεις το Wi-Fi της συσκευής σου. Χωρίς σύνδεση στο Internet, θα αποφύγεις τον πειρασμό να τσεκάρεις συνέχεια το Facebook. Και πάλι, θα ξαφνιαστείς από το πόσο γρήγορα θα τελειώσεις τις ασκήσεις σου. Και να θυμάσαι: η επιβράβευσή σου, όταν τελειώσεις το διάβασμα, είναι η επαναφορά του Wi-Fi.

#3. Οργάνωσε το διάβασμα σου με χρονοδιαγράμματα.

Σίγουρα όταν ξεκινάς να διαβάσεις, έχεις στο νου σου μια λίστα με όσα έχεις να κάνεις. Κατάγραψε, λοιπόν, αυτά που έχεις να διαβάσεις, αλλά αντί για λίστα, προσπάθησε να βάλεις χρονοδιαγράμματα. Το πρόβλημα με τη λίστα είναι ότι δεν υπολογίζεις πόση ώρα έχεις διαθέσιμη για κάθε εργασία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνήθως υπερεκτιμούμε τον χρόνο που έχουμε στη διάθεση μας και τελικά, δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε όλα όσα υπολογίζαμε. Μια γρήγορη λύση είναι να αντικαταστήσεις τις λίστες με χρονοδιαγράμματα, όπου θα πρέπει να καταγράψεις ακριβώς το πότε θα κάνεις κάθε εργασία και τη διάρκειά της, π.χ. ασκήσεις Φυσικής 3:00-3:30. Οργανώνοντας έτσι τον χρόνο σου, έχεις δύο πλεονεκτήματα. Πρώτον, βλέπεις ακριβώς πόσο χρόνο θα χρειαστείς για να τελειώσεις και εάν έχεις περιθώριο να χωρέσεις και κάτι άλλο μέσα στη μέρα σου. Δεύτερον, έχεις πρόγραμμα. Δε χρειάζεται να αποφασίζεις κάθε φορά τι θα κάνεις μετά. Το έχεις ήδη καταγράψει.

#4. Εάν έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο μια μέρα, αξιοποίησε τον έξυπνα.

Εάν μια μέρα δεν έχεις καθόλου διάβασμα ή τελειώσεις νωρίς και έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο, ξόδεψε μισή ώρα από αυτόν τον χρόνο για να οργανωθείς για την επόμενη μέρα που δε θα έχεις τόσο χρόνο διαθέσιμο. Φτιάξε το χρονοδιάγραμμα της επόμενης ημέρας και εάν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να το γλιτώσεις αύριο, κάνε το. Γνωρίζεις σίγουρα τη φράση «Μην αφήνεις για αύριο ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα». Γνωστή και σοφή.Εφάρμοσε τη!

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα γλιτώσεις από το άγχος, θα γίνεις πιο παραγωγικός και θα αποκτήσεις και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Ίσως σου φανεί δύσκολο να τις εφαρμόσεις στην αρχή, αλλά μόλις το μάθεις θα αποκτήσεις μια καθημερινή συνήθεια που θα γίνεται ευχάριστα και χωρίς κόπο.

 

Το κλειδί είναι να βρεις ένα ρυθμό για να είσαι παραγωγικός και να εστιάσεις σε όσα είναι πιο σημαντικά για εσένα και θέλεις να καταφέρεις κατά τη διάρκεια της ημέρας σου.

 

Είναι απλές ιδέες, αλλά έχουν σίγουρα αποτελέσματα! Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερες συμβουλές για να διαβάζεις σωστά και αποτελεσματικά, μπορείς να μας ρωτήσεις!

 

Εσύ ποιο κόλπο χρησιμοποιείς για να τελειώνεις πιο γρήγορα το διάβασμα;

Leave a comment