Βρες ξανά τον Εαυτό σου

 

Συχνά ακούς να σου λένε ότι πρέπει να είσαι αυθεντικός, να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου ή απλά να είσαι εσύ.

 

Ίσως όμως σου έχουν πει να είσαι ήσυχος ενώ έχεις να πεις πολλά. Ίσως η περιέργειά σου για κάτι να συντρίφτηκε όταν τα «γιατί» σου συνάντησαν τα «επειδή το είπα» των άλλων.

 

Ίσως η δημιουργικότητα σου και το ελεύθερο πνεύμα σου να εξαφανίστηκαν όταν σε πίεσαν να ταιριάξεις σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον .

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ακόμα σαν αυτά και είμαι σίγουρος ότι έχεις και εσύ τα δικά σου.

 

Στη σημερινή εποχή, εμείς, ως πολιτισμός, ως κοινωνία, ως ανθρωπότητα οδηγούμαστε σε εκτροχιασμό πιο πολύ από ποτέ. Κατακλυζόμαστε από πολλές προκλήσεις της ζωής , από το τι συμβαίνει στη χώρα μας και στον κόσμο. Υπάρχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες και απαιτήσεις που προέρχονται από κάθε κατεύθυνση.

 

Διαβάζουμε βιβλία για το πως πρέπει να κάνουμε διάφορα πράγματα, κάνουμε μαθήματα για το τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε και προσπαθούμε να αντιγράψουμε τι κάνουν οι άλλοι για βελτιώσουμε εμείς τον εαυτό μας ή να είμαστε μια σωστή επιρροή σε άλλους. Και ανάλογα από την μέρα της εβδομάδας ή την εποχή του έτους , ή το καινούργιο άρθρο που διαβάσαμε, οι συμβουλές είναι συχνά διαφορετικές και αντικρουόμενες.

 

Τι συμβαίνει ότι δεν είσαι αληθινός με τον εαυτό σου

 

Για τον έναν λόγο ή τον άλλον, είμαστε αποσυνδεδεμένοι από τον ίδιο μας τον εαυτό, είμαστε εκτός πορείας και δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι ξέρουμε ήδη. Και αυτή η απομάκρυνση έχει σημαντικές επιπτώσεις στον καθένα μας ξεχωριστά, στην κοινωνία μας και στον κόσμο.

 

Σκέψου λοιπόν ότι είσαι αληθινός όπως ο μαγνήτης. Ο πυρήνας του εαυτού σου είναι υποχρεωμένος να γυρίσει «σπίτι», στον πραγματικό μηχανισμό του. Αλλά οι καταστάσεις της ζωής και οι διάφορες κρίσεις μπορεί να μας τραβούν όλο και πιο μακριά και καθώς απομακρύνεσαι από την βάση σου, είσαι όπως ο μαγνήτης που έχει ξεριζωθεί από την προσκόλληση του.

 

Τι συμβαίνει όταν τραβάς έναν μαγνήτη; Τρέμει και προσπαθεί να πάει πίσω. Αλλά αν τον αφήσεις ελεύθερο, θα επιστρέψει στη θέση του. Και πάλι, αν τον τραβήξεις μακριά, κλονίζεται ξανά.

 

Τι συμβαίνει εάν τραβήξεις εντελώς τον μαγνήτη; Τι συμβαίνει όταν το τραβάς τόσο μακριά που δεν μπορεί πλέον να βρει το «σπίτι» του;

Χάνει την αίσθηση του εαυτού του. Σαν μια πυξίδα που δεν δείχνει το βορρά έτσι και εσύ δεν έχεις καμία κατεύθυνση, νιώθεις χαμένος, μπερδεμένος και νευρικός.

Χωρίς την αίσθηση του ανήκειν κάπου, μπορεί να νιώσεις ότι είσαι εκτός πορείας, ότι είσαι έτοιμος να συγκρουστείς.

 

Πως να είσαι αληθινός σε σένα και να ξαναμπείς εντός πορείας

 

Ίσως σε αυτό το σημείο να σκέφτεσαι ότι όλα αυτά ακούγονται υπέροχα. Αλλά πως θα γίνεις ξανά ο εαυτός σου;

 

#1. Αναγνώρισε τι χρειάζεσαι για να θριαμβεύσεις

Ένας τρόπος είναι να σκεφτείς για τις στιγμές της ζωής σου που αισθανόσουν φανταστικά.

Σκέψου εκείνες τις στιγμές που ένιωθες πολύ χαρούμενος, επιτυχημένος.

 

Τώρα, σκέψου τι ήταν εκείνο που σε έκανε τότε να αισθανθείς τόσο καλά; Ήταν το περιβάλλον στο οποίο ήσουν; Ήταν οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόσουν; Ήταν κάτι που δημιουργούσες ο ίδιος; Ή μήπως ήταν ένα συναίσθημα; Μήπως είχες μια καθαρή εικόνα, ένα πλάνο και ένα σκοπό για αυτό που ήθελες να κάνεις στη ζωή σου;

 

#2. Σκέψου τι σε κάνει χαρούμενο

Πραγματικά χαρούμενο. Τι σε κάνει να νιώθεις χαρά; Γέλιο; Τι σου αρέσει να κάνεις; Είναι κάτι που το κάνεις τώρα; Αν όχι, γιατί; Πως μπορείς να κάνεις εκείνα που σε κάνουν χαρούμενο και να είσαι συνδεδεμένος με τα πάθη σου;

 

#3. Αναγνώρισε πότε δεν αισθάνεσαι ο εαυτός σου

Για να γυρίσεις στην κανονική σου πορεία, πρέπει να γνωρίζεις ότι ήσουν εξαρχής εκτός πορείας. Για αυτό και είναι σημαντικό να ξέρεις πότε δεν είσαι εσύ.

 

Πως ξέρεις ότι τα πράγματα δεν δουλεύουν για σένα; Σκέψου τι είναι αυτό που σε βγάζει εκτός ρυθμών. Έχουμε ξαναμιλήσει για τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που εμφανίζονται και μας επηρεάζουν.

 

Ποια αφορούν εσένα; Τι είναι αυτό που σκέφτεσαι, ακούς ή αισθάνεσαι και μπορεί να διαμορφώσει τη ζωή σου;

 

#4. Χρησιμοποίησε τα ταλέντα σου

Ποιες είναι οι εσωτερικές σου δυνάμεις και ποια τα ταλέντα σου που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις πιο πολύ; Είσαι καλός στο να λύνεις προβλήματα, να ακούς τους φίλους σου ή να μαγειρεύεις υγιεινά φαγητά; Που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις αυτά τα ταλέντα;

 

#5. Προσπάθησε να φροντίσεις όλο σου τον εαυτό

Γύρνα στα βασικά για την υγιεινή διατροφή. Εστίασε στη συνολική σου ευεξία. Φρόντισε το σώμα σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γυμνάζεσαι περισσότερο; Να κοιμάσαι περισσότερο; Μήπως να κάνεις διαλογισμό συχνότερα; Να τρως λιγότερο;

 

Είμαι υπέρμαχος ενός υγιούς σώματος. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να δουλεύεις πάνω στην υγεία σου και τη διατροφή σου. Αλλά αν δεν κάνεις ένα βήμα πίσω και δεν κοιτάξεις τα ενεργειακά σου κομμάτια, δεν πρόκειται να κάνεις μεγάλη πρόοδο.

 

#6. Ανακάλυψε ξανά τι αγαπούσες να κάνεις πριν γίνεις τόσο απασχολημένος

Ήταν πεζοπορία σε εξωτερικούς χώρους; Να είσαι με φίλους; Να κάθεσαι στη βιβλιοθήκη διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο; Ή μήπως να μην κάνεις τίποτα;

 

#7. Άφησε ότι δεν σε βοηθάει

Άφησε τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι και μάλιστα δεν σε εξυπηρετούν. Άφησε τον τρόπο που θα έπρεπε να κάνεις τα πράγματα. Άφησε το ποιος προσπαθείς να είσαι και αντιθέτως προσπάθησε να είσαι εσύ.

 

Προσπαθούμε τόσο πολύ να ευχαριστούμε και να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες, να κάνουμε τους άλλους να είναι χαρούμενοι και να ταιριάξουν μαζί μας. Το να είσαι αληθινός σημαίνει ότι πρέπει να αφήσεις κάποια πράγματα που σε κρατάνε πίσω.

 

 

-Βασίλης Σέμπος-

Leave a comment