7 συμβουλές για να ξεπερνάς τις Δυσκολίες στη ζωή σου. 

 

Όλοι έχουμε περάσει από άσχημες καταστάσεις και δυσκολίες. 

Και τις ξεπεράσαμε. Μερικοί, βέβαια, τα κατάφεραν καλύτερα από άλλους. Ποιο είναι το μυστικό τους; Έχει να κάνει με την συμπεριφορά τους. 

Σου παρουσιάζουμε λοιπόν 7 συμβουλές που πρέπει να θυμάσαι όταν βρεθείς σε δυσκολίες. 

 

#1 Αποτελεί πρόβλημα μόνο όταν το σκέφτεσαι ως πρόβλημα 

Η ευτυχία εξαρτάται από την αντίληψη που της δίνουμε. Αν σκέφτεσαι ότι κάτι αποτελεί πρόβλημα, τότε τα συναισθήματά σου και οι σκέψεις σου θα είναι αρνητικά. Αλλά αν σκέφτεσαι ότι μπορείς να μάθεις κάτι από αυτό, τότε ξαφνικά, δεν θα αποτελεί πρόβλημα. 

Παίζει δηλαδή πολύ μεγάλο ρόλο η οπτική σου αλλά και το πως ερμηνεύεις κάθε αναποδιά. Αν αυτή σε ρίχνει, επειδή δεν πήγαν τα πράγματα όπως το περίμενες, δεν θα πας πουθενά. Μάθε να βλέπεις τις αναποδιές, ως ευκαιρίες. 

 

#2 Αν θες να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει πρώτα να αλλάξεις εσύ τον εαυτό σου 

Ο εξωτερικός σου κόσμος είναι η αντανάκλαση του εσωτερικού σου κόσμου. Γνωρίζεις από ανθρώπους όπου οι ζωές τους είναι χαοτικές και αγχωτικές; Και αυτό δεν συμβαίνει επειδή μέσα τους αισθάνονται ότι βρίσκονται σε χάος; Ναι, αυτό συμβαίνει. 

Θέλουμε να σκέφτεσαι πως αλλάζοντας τις καταστάσεις θα αλλάξεις και εσύ. Αλλά ας το διατυπώσουμε και αντιστρόφως – πρέπει αλλάξεις μέσα σου πριν αλλάξουν οι καταστάσεις. 

 

#3 Εκτίμησε το παρόν 

Αυτή η στιγμή δεν θα υπάρξει ξανά. Υπάρχει πάντα κάτι πολύτιμο στην κάθε στιγμή. Οπότε μην το αφήσεις έτσι. Σύντομα θα αποτελεί μια ανάμνηση. Ακόμα και οι μη ευχάριστες στιγμές θα σου λείψουν κάποια μέρα. 

 

#4 Κατάλαβε τους φόβους σου  

Ο φόβος μπορεί να είναι ένας μεγάλος δάσκαλος. Και με το να τον ξεπερνάς μπορείς να αισθανθείς νικητής. 

Για παράδειγμα, όταν ήμουν στο λύκειο, φοβόμουν να μιλήσω δημοσίως (η ομιλία μπροστά σε κοινό αποτελεί έναν από τους 3 βασικούς φόβους των ανθρώπων). Οπότε βρίσκω ακόμα αστείο το γεγονός πως πια όχι μόνο μιλάω μπροστά σε ένα γκρουπ ανθρώπων κάθε μέρα, αλλά και διδάσκω και μιλάω δημοσίως. Χρειάζεται εξάσκηση για να ξεπεράσεις τους φόβους σου. Ο φόβος είναι μια απλή ψευδαίσθηση. 

 

#5 Επέτρεψε στον εαυτό σου να γευτεί τη χαρά 

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που δεν επιτρέπουν στους εαυτούς τους να γευτούν τη χαρά. Και δεν γνωρίζουν πως να είναι χαρούμενοι. 

Μερικοί άνθρωποι είναι επηρεασμένοι από τα προβλήματά τους και το χάος όπου ζουν και δεν γνωρίζουν πως θα ήταν διαφορετικά. Οπότε να είσαι χαρούμενος. Ακόμα και αν είναι για ένα μικρό χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να συγκεντρώνεσαι στη χαρά, όχι στις δυσκολίες. 

 

#6 Δεν είσαι θύμα 

Πρέπει να βρεις το δικό σου τρόπο. Είσαι θύμα των δικών σου σκέψεων, λέξεων και πράξεων. Κανείς άλλος δεν ευθύνεται για σένα. Είσαι ο δημιουργός των δικών σου εμπειριών.  

Πάρε την προσωπική ευθύνη και συνειδητοποίησε ότι μπορείς να βγεις από τις δυσκολίες. Πρέπει απλά να αλλάξεις τις σκέψεις σου και τις πράξεις σου. Άφησε την σκέψη του θύματος και βγες νικητής. Από θύμα γίνε ο νικητής. 

 

#7 Οι καταστάσεις μπορούν – και γίνεται – να αλλάξουν 

Ένα από τα αγαπημένα μου γνωμικά είναι: «και αυτό θα περάσει». Όταν είμαστε κολλημένοι σε μια κατάσταση, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. Σκεφτόμαστε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. 

Αλλά μάντεψε: Μπορεί να αλλάξει. Τίποτα δεν είναι σίγουρο εκτός από τον θάνατο. Οπότε μην σκέφτεσαι συνέχεια ότι τα πράγματα θα συνεχιστούν έτσι. Γιατί δεν θα συμβεί αυτό. Βέβαια, πρέπει να δράσεις για να αλλάξουν τα πράγματα και οι δυσκολίες στη ζωή σου. Δεν θα αλλάξουν όλα με μαγικό τρόπο και από μόνα τους. 

 

-Βασίλης Σέμπος-

Leave a comment