Γιατί νιώθεις τόσο Εξαντλημένος;

 

Η κούραση εμφανίζεται με διάφορους τρόπους στη ζωή μας, όπως είναι η εξάντληση μετά από μια μεγάλη και δύσκολη μέρα στη δουλειά, η ανικανότητα να συγκεντρωθείς, ο θυμός, η απογοήτευση, τα προβλήματα μνήμης, η μειωμένη απόδοση στο σχολείο και η μειωμένη αντανακλαστικότητα.

 

Η κούραση είναι ακόμα συνυφασμένη και με ιατρικά προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, η κατάθλιψη, ο διαβήτης, αλλά και τα αυξημένα προβλήματα κινητικότητας.

 

Προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε την κούραση με τον καφέ, τη ζάχαρη, τα ενεργειακά ποτά, τις βιταμίνες, και ένα σωρό άλλα προϊόντα που υποτίθεται ότι μας δίνουν ενέργεια και περισσότερη αντοχή. Αλλά μήπως η εξάντληση προσπαθεί να σου πει κάτι;

 

Αν κοιμάσαι αρκετά και ακόμα αισθάνεσαι εξαντλημένος, είναι καιρός να σταματήσεις, να κάνεις ένα βήμα πίσω και να κοιτάξεις τι είναι αυτό που συμβάλλει στην εξάντλησή σου.

 

Οπότε πριν φτιάξεις τον καφέ σου, πριν φας το σνακ σου ή πιεις το ενεργειακό ποτό σου, ας κοιτάξουμε μαζί κάποιους λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεσαι κουρασμένος συνέχεια και βέβαια να ανακαλύψουμε τι μπορείς να κάνεις για αυτό.

 

Σου παραθέτω λοιπόν 2 πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεσαι εξαντλημένος ακόμα και αν ξεκουράζεσαι αρκετά, και φυσικά τι μπορείς να κάνεις για αυτό.

 

#1 Νιώθεις εξαντλημένος διανοητικά, συναισθηματικά ή πνευματικά

 

Βασικά νιώθεις ότι είσαι «εκτός» και δεν ξέρεις ποιος είσαι ή τι δεν λειτουργεί σωστά με εσένα. Ίσως δεν νιώθεις χαρούμενος ή νιώθεις ότι δεν εκπληρώνονται οι στόχοι σου και έτσι αισθάνεσαι αγχωμένος γιατί τίποτα δεν προχωράει στη ζωή σου.

 

Σκέψου λοιπόν μια στιγμή της ζωής σου όπου ήσουν εντελώς ενθουσιασμένος με αυτό που έκανες. Πόσο κοιμόσουν τότε; Ακόμα και με λίγες ώρες ύπνου, μπορώ να υποθέσω ότι ξύπναγες πηδώντας από το κρεβάτι χωρίς να χτυπήσει καν το ξυπνητήρι, και ένιωθες ενθουσιασμένος για το ξεκίνημα μιας νέας μέρας.

 

Όλοι μας έχουμε ζήσει εκείνες τις στιγμές που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα και να αισθανόμαστε γεμάτοι ενέργεια αλλά και εκείνες τις στιγμές που μας εξουθενώνουν. Ίσως είσαι κάποιος που του αρέσει να κινείται γρήγορα στη ζωή του αλλά να νιώθεις παράλληλα ότι πνίγεσαι σιγά σιγά από τις διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας.

 

Ίσως είσαι κάποιος που αγωνίζεται συνεχώς όταν νιώθεις ότι όλα σου πάνε καλά και ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Ή ίσως να ζεις με αυθορμητισμό και να βαριέσαι τη ζωή σου.

 

Όταν κάνεις πράγματα που είναι συνυφασμένα με το ποιος είσαι, σε περιβάλλοντα που καθορίζουν το τι χρειάζεσαι, αισθάνεσαι πιο δραστήριος και πιο ζωντανός. Αντιθέτως, όταν είσαι σε ένα περιβάλλον που είναι έξω από τα νερά σου, τότε νιώθεις πνιγμένος και χωρίς ενέργεια.

 

Τι μπορείς να κάνεις;

 

Κάνε ένα βήμα πίσω και δες τι δεν πάει καλά. Ανακάλυψε τι θες και τι μπορεί να σε οδηγήσει σε αυτό. Κάνε πράγματα που σου δίνουν ενέργεια.

 

Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις υγιής και ζωντανός, γεμάτος ενέργεια και ενθουσιασμό; Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ο εαυτός σου; Αν το βρεις πραγματικά, μην το αφήσεις και προσπάθησε να το έχεις περισσότερο στη ζωή σου.

 

 

#2 Είσαι αγχωμένος ή ανησυχείς πολύ

 

Όταν είσαι στρεσαρισμένος, παράγεις περισσότερη κορτιζόλη (η ορμόνη του άγχους), η οποία μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου. Για αυτό και μια συνηθισμένη επίδραση του άγχους είναι τα προβλήματα ύπνου.

 

Εκτός από τις ορμόνες του στρες, η υπερβολική ανησυχία μπορεί να απορροφήσει την ενέργειά σου. Όταν ανησυχείς, χρησιμοποιείς ενέργεια. Είναι όπως όταν έχεις μια εφαρμογή στο κινητό σου που την έχεις συνέχεια ανοιχτή και καταναλώνει πολλή μπαταρία. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις ανησυχίες και το στρες.

 

Το σκέφτομαι πολύ απλά και μπορείς και εσύ: Όλοι ξεκινάμε την μέρα μας με το 100% της ενέργειάς μας. Αν χρησιμοποιείς την μισή σου ενέργεια για να ανησυχείς, αναπόφευκτα θα κουραστείς μέχρι το τέλος της ημέρας.

 

Τι μπορείς να κάνεις;

 

Ψάξε για πράγματα που σου μειώνουν τα επίπεδα του στρες. Ξέρω ανθρώπους που είχαν τεράστια επιτυχία με την γιόγκα, με την άσκηση, τα αθλήματα και το διαλογισμό. Ανησυχείς πολύ; Φτιάξε λοιπόν, ένα πλάνο με εκείνα που σε κάνουν να ανησυχείς και πάρε δράση για αυτό.

 

 

Ζήσε έχοντας ενέργεια ξανά

 

Αν κοιμάσαι αρκετά και νιώθεις και πάλι κουρασμένος και εξαντλημένος, είναι καιρός να κάνεις ένα βήμα πίσω και να δεις ποιοι είναι οι λόγοι που σε οδηγούν σε αυτή την κατάσταση.

 

Για να έχεις ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό . Για να έχεις περισσότερη ενέργεια και να νιώθεις λιγότερο εξαντλημένος, θα πρέπει να κάνεις κάποιες αλλαγές.

 

Τι αλλαγές θα κάνεις; Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις να τρως καλύτερα, να κάνεις γυμναστική περισσότερη, να πίνεις περισσότερο νερό, να περιορίσεις κάποια πράγματα που ήδη κάνεις και σε εξαντλούν. Είσαι έτοιμος να το κάνεις;

 

Πάρε μερικά λεπτά και σκέψου με τι θα ήθελες να ξεκινήσεις. Γράψε τις σκέψεις σου στο ημερολόγιό σου, ή στο κινητό σου ή στείλε τα και στον εαυτό σου με ένα email.

 

Η αλλαγή χρειάζεται δράση και είναι καιρός για αλλαγή. Το έχεις. Ξεκίνα και θα νιώσεις καλύτερα.

 

 

-Βασίλης Σέμπος-

Leave a comment