Τι να κάνεις όταν δεν μπορείς να αποφασίσεις

Πόσο συχνά αμφιταλαντεύεσαι, κάθε φορά που πρέπει να πάρεις μία απόφαση; Πόσο συχνά δεν ξέρεις ποιά επιλογή είναι η σωστή;

 

Η ζωή μας βάζει πολλές φορές σε σταυροδρόμια και το να επιλέξουμε έναν από δύο δρόμους, υπολογίζοντας προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά, ακούγοντας το ένστικτό μας και μην αφήνοντας άλλους να μας επηρεάσουν, είναι πολύ σημαντικό εάν θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι στη ζωή μας.

 

Το να παίρνουμε αποφάσεις τόσο για την καριέρα μας όσο και για τη ζωή μας, είναι μία δεξιότητα που όλοι πρέπει να βελτιώσουμε.

 

Γιατί όμως το να παίρνουμε αποφάσεις είναι τόσο δύσκολο;

Στην καθημερινότητά μας, παίρνουμε πολλές μικρές και ίσως ασήμαντες αποφάσεις. Όταν χρειάζεται να σηκωθούμε από το κρεβάτι, όταν αποφασίζουμε αν θα γυμναστούμε ή όχι, τί θα φορέσουμε, τί θα φάμε, πού θα πάμε, πώς θα πάμε και άλλα πολλά τέτοια. Αυτές οι αποφάσεις είναι πολύ εύκολο να παρθούν και πάντα ξέρουμε ποια είναι σωστή. Δεν είναι αποφάσεις που επηρεάζουν ανεπανόρθωτα τη ζωή μας.

Αυτό αλλάζει όμως, όταν μία απόφαση επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες. Αν δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις και βασανίζεσαι, σκεπτόμενος αν πήρες τη σωστή απόφαση, πρέπει να σταματήσεις:

  • Η περισσότερη σκέψη δεν είναι πάντα καλύτερη
  • Μάθε να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου
  • Βάλε μία προθεσμία για να λάβεις την απόφαση
  • Δέξου ότι δεν μπορείς πάντα να τα έχεις όλα, ίσως χρειαστεί να συμβιβαστείς λιγάκι
  • Αν η απόφαση που πήρες αποδεικνύεται τελείως λάθος, θυμήσου πως τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως θέλουμε.

 

Πώς όμως βελτιώνω την ικανότητά μου να παίρνω αποφάσεις;

Το να κατανοήσεις πως έχεις δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, είναι ένα πολύ καλό σημάδι. Πρώτα απ’ όλα αναγνώρισε τα σημάδια. Αν δεν μπορείς να πάρεις ούτε την πιο απλή απόφαση, όπως το να διαλέξεις τι θα παραγγείλεις για φαγητό, ίσως ήρθε η ώρα να βελτιώσεις τη λήψη των αποφάσεων και να εμπιστευτείς το ένστικτό σου.

 

Ο κανόνας 10/10/10 για να πάρεις δύσκολες αλλά σημαντικές αποφάσεις

Ένας απλός τρόπος που βοηθάει στη λήψη αποφάσεων, είναι ο κανόνας 10/10/10. Ο κανόνας αυτός προτείνει να σκεφτούμε την απόφαση που θέλουμε να πάρουμε, σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές. Πώς θα νιώθουμε σε 10 λεπτά από τώρα; Σε 10 μήνες από τώρα; Σε 10 χρόνια;

Αυτός ο τρόπος βοηθάει στο να δούμε τα πράγματα από μία διαφορετική οπτική και στο να σιγουρευτούμε πως έχουμε επιλέξει το σωστό. Εάν νιώθουμε πως θα μετανιώσουμε στο μέλλον για την απόφαση που πήραμε, σημαίνει πως αυτός δεν είναι ο σωστός δρόμος για να ακολουθήσουμε, δεν είναι αυτός που θα μας φέρει την ευτυχία.

 

Κόλλησες; Γράψε σε ένα χαρτί τα υπέρ και τα κατά

Υπάρχει και ένας ακόμη τρόπος που λένε οι επιστήμονες ότι βοηθάει και μπορεί να επισπεύσει την ικανότητα του να παίρνουμε αποφάσεις. Προτείνουν να γράφουμε σε χαρτί τα υπέρ και τα κατά της απόφασης που είμαστε έτοιμοι να πάρουμε.

Οι άνθρωποι υποσυνείδητα, υποκινούμαστε από τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας, ακόμα και αν προσπαθούμε να τις καταπιέσουμε. Αυτός ο τρόπος, θα σε βοηθήσει όταν είσαι κολλημένος ανάμεσα σε δύο επιλογές και οι δύο μοιάζουν καλές.

Αν καταγράψεις τα υπέρ και τα κατά και των δύο επιλογών, θα δεις πως τα υπέρ της μίας επιλογής, είναι περισσότερα απ’ ότι της άλλης. Συνήθως το ένστικτό σου είναι αυτό που θα πάρει την απόφαση.

 

Να είσαι προσεκτικός με το τί είναι αυτό που πραγματικά θέλεις

Οι ειδικοί λένε ότι καταλήγουμε να παίρνουμε λάθος αποφάσεις, απλά και μόνο γιατί μπερδεύουμε αυτά που μας αρέσουν με αυτά που θέλουμε. Ως άνθρωποι είμαστε υποτελείς στα συναισθήματά μας. Τα συναισθήματα όμως δε μας δείχνουν από που προέρχονται και πολλές φορές αφού αγνοούμε την πηγή τους, καταλήγουμε να μη ξέρουμε τί είναι αυτό που θέλαμε εξ αρχής.

 

Βγες από το παράδοξο της επιλογής

Πολλά χρόνια πριν, το να πάρεις μία απόφαση ήταν πολύ πιο εύκολο από ότι είναι σήμερα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά δεν περιλάμβανε τόσες πολλές επιλογές.

Το να αγοράσεις μία μπλούζα ήταν εύκολο, γιατί το μόνο που είχες να διαλέξεις, ήταν το νούμερο και το χρώμα. Σήμερα αν πας να αγοράσεις μια μπλούζα πρέπει να διαλέξεις το στυλ, την εφαρμογή, τα κουμπιά, το ύφασμα, το κόψιμο, το χρώμα, το νούμερο, και πολλά άλλα.

Στις μέρες μας, έχουμε τόσες πολλές επιλογές, που κάθε μία, είτε είναι σωστή, είτε όχι, συνοδεύεται από θετικά και αρνητικά, κάνοντας μας να σκεφτόμαστε αν οι επιλογές Α, Β, Γ, Δ, ήταν καλύτερες από την Ε που επιλέξαμε. Αυτό συμβαίνει παντού, στη δουλειά που κάνουμε, στο σάντουιτς που θα φάμε, στη γεύση του παγωτού που επιλέγουμε, στη μάρκα του αυτοκινήτου που οδηγούμε, στο κινητό που έχουμε κ.τ.λ.

 

Η λύση είναι να κρατήσουμε τη διαδικασία απλή:

Επίλεξε 2-3 εναλλακτικές, κάνε στην άκρη τις υπόλοιπες και ακολούθησε το ένστικτό σου. Όσο για τα υπόλοιπα, άσε τους άλλους να αμφιταλαντεύονται.

Εσύ πήρες την απόφασή σου και θα πρέπει να είσαι χαρούμενος για αυτή. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πιστεύουν πως δεν έκανες καλά που πήρες την τάδε απόφαση. Αν εσύ όμως είσαι χαρούμενος με την απόφασή σου, γιατί να δίνεις σημασία σε όσα λένε οι άλλοι;

 

Με εκτίμηση,

Βασίλης Σέμπος

Leave a comment