Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων έχει ξεκινήσει. Ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη είναι ότι δεν πρέπει να αξιολογήσετε και να δηλώσετε τις σχολές προτίμησης με βάση τα ελάχιστα μόρια εισαγωγής, αλλά με βάση τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας! Θα πρέπει να έχετε ένα και μοναδικό γνώμονα κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου: να επιλέξετε το σύνολο των σχολών που σας ενδιαφέρουν χωρίς να εξαιρέσετε καμία και να τις βάλετε στη σειρά προτίμησης που θα τις βάζατε εάν μπορούσατε να μπείτε σε όλες όσες σας αρέσουν.

 
Σκεφτείτε ότι υπάρχουν σχολές με μεγάλη βάση εισαγωγής, χωρίς όμως τις ανάλογες επαγγελματικές προοπτικές. Επίσης, οι απόφοιτοι της ίδιας σχολής δεν ασκούν κατ’ ανάγκη το ίδιο επάγγελμα.

 
Εάν επιλέξετε μια σχολή που δεν είναι καθαρά δική σας επιλογή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ολοκληρώσετε τις σπουδές σας ή να καταλήξετε με ένα πτυχίο που δεν θα αξιοποιήσετε τελικά.

 
Αντίθετα, οι σπουδές που αποτελούν πραγματικά δική σας επιλογή έχουν μεγάλη αξία, ακόμα και αν δεν τις χρησιμοποιήσετε άμεσα επαγγελματικά. Μπορούν να σας προσφέρουν γνώσεις και δεξιότητες που θα εφαρμοστούν στο μέλλον στη ζωή σας και σε οποιαδήποτε επαγγελματική σταδιοδρομία επιλέξετε.

 
Η επιλογή του επαγγέλματος είναι πολύ δύσκολη διαδικασία και καθοριστική για τη ζωής μας. Στην ηλικία των 18 ετών είναι πολύ δύσκολο να ξέρουμε τι ακριβώς μας αρέσει. Τα δεδομένα αλλάζουν πολύ γρήγορα γι’ αυτό θα πρέπει να σκεφτείτε μακροπρόθεσμα, να ενημερωθείτε όσο μπορείτε για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να προσαρμοστείτε ανάλογα. Μια δουλειά που σήμερα έχει προοπτικές, μετά από μια 5ετια που θα έχετε ολοκληρώσει τις σπουδές σας, μπορεί να μην έχει ζήτηση ή και το αντίστροφο.

 
Σημαντικό, επίσης, είναι να μην υποτιμήσετε καμία σχολή, καθώς υπάρχουν πολύ καλές επιλογές και σε χαμηλόβαθμες σχολές. Τα Τ.Ε.Ι. συχνά υποτιμούνται λόγω της χαμηλής βάσης εισαγωγής. Ωστόσο, οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. κάποιας σχολής ίσως είναι πιο εύκολο να βρουν εργασία στο μέλλον από ότι οι αντίστοιχοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων. Βέβαια, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Τ.Ε.Ι. διαφέρουν λίγο με τα αντίστοιχα των Α.Ε.Ι.

 
Για να υποβάλετε το μηχανογραφικό σας, πρέπει να επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr και να κάνετε είσοδο στο σύστημα με το μοναδικό κωδικό σας, τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας, για τον οποίο θα πρέπει να μεταβείτε στο σχολείο, προκειμένου να τον δημιουργήσετε.

 
Θα παρατηρήσετε ότι τα περισσότερα στοιχεία σας είναι ήδη προσυμπληρωμένα στις ηλεκτρονικές φόρμες. Η πιο σημαντική είναι η φόρμα συμπλήρωσης των σχολών του μηχανογραφικού δελτίου, στην οποία θα πρέπει να δηλώσετε τις επιλογές σας.

 
Κατά τη διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού δελτίου, προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής προσωρινού μηχανογραφικού δελτίου. Το προσωρινό μηχανογραφικό δελτίο μπορείτε να το τροποποιήσετε όσες φορές επιθυμείτε, μέχρι να το υποβάλετε οριστικά. Επίσης, μπορείτε να το εκτυπώσετε όσες φορές θέλετε. Όταν είστε απολύτως σίγουροι για τις επιλογές σας, τότε, και μόνο τότε, θα πρέπει να προχωρήσετε στην οριστική υποβολή του δελτίου σας.

 
Με την οριστική υποβολή, η αίτηση σας αποκτά μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου και «κλειδώνει». Όταν ξαναμπείτε στο σύστημα, μπορείτε να βλέπετε την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου, χωρίς όμως να μπορείτε να κάνετε καμία αλλαγή.

 
Η προθεσμία για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου είναι από την Τετάρτη 21 Ιουνίου και ως την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017. Η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δε θα μπορείτε να υποβάλετε προσωρινά ή να οριστικοποιήσετε το μηχανογραφικό σας δελτίο.

 

Καλή επιτυχία!

Leave a comment