5 παγίδες στις οποίες πέφτουν συχνά οι μαθητές

 

Δε θα μπορούσες να σκεφτείς πως υπάρχουν τόσες πολλές παγίδες όσον αφορά την προετοιμασία σου για τις εξετάσεις. Ούτε εγώ το πίστευα μέχρι που παρατήρησα πολλούς μαθητές μας (αλλά έπεσα και εγώ σε μερικές). Πίστεψέ με λοιπόν, όταν σου λέω πως υπάρχουν παγίδες.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές από αυτές.

 

#1 Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Δεν έχουν αρχίσει οι φίλοι σου να κάνουν επανάληψη ακόμα; Έμαθαν τα πάντα μέσα σε πέντε λεπτά; Είναι η δουλειά τους πάντα καλύτερη και πιο οργανωμένη από τη δική σου; Είναι οι μέθοδοι εργασίας τους πιο αποτελεσματικές; Είναι απασχολημένοι με το να περνάνε καλά και θέλεις και εσύ να κάνεις το ίδιο;

Οι συγκρίσεις συνήθως είναι δικαιολογίες, γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί. Δεν έχει καμία σημασία πως ολοκληρώνουν τις εργασίες τους οι γύρω σου. Είναι διαφορετικό το να παίρνεις χρήσιμες συμβουλές από αυτούς και διαφορετικό να παραπονιέσαι ότι εσύ τα κάνεις χειρότερα. Είναι μάταιο να προσπαθήσεις να αντιγράψεις το στυλ κάποιου άλλου, αφού ο κάθε ένας είναι ο οδηγός της δικής του ζωής.

Συγκεντρώσου σε αυτά που σε ωφελούν και όχι σε όσα ωφελούν τους υπόλοιπους. Δοκίμασε διαφορετικούς τρόπους εργασίας αλλά να θυμάσαι πως η ευθύνη τελικά είναι όλη δική σου.

 

#2 Υποκύπτεις σε πιέσεις των συνομηλίκων σου

Εάν κάποιος συμμαθητής σου «πέσει από το γκρεμό, δε θα πέσεις και εσύ». Αυτό το γνωρίζεις ήδη. Το να κάνεις ότι κάνουν οι φίλοι σου, είναι αδυναμία, όχι δύναμη. Όλοι υποκύπτουμε καμιά φορά στις επιρροές των άλλων αλλά δε χρειάζεται να το κάνουμε καθημερινά και όχι σε σοβαρά θέματα.

Εσύ είσαι υπεύθυνος για το πόσο θα επηρεαστείς και εσύ είσαι αυτός που μπορεί να κρατήσει σε ισορροπία τη ζωή του.

Όταν πρέπει να στρωθείς στη δουλειά, μείνε δυνατός και κάνε το.

 

#3 Είσαι στενόμυαλος

Τα παλιά ρητά έχουν μία δόση αλήθειας. Όπως για παράδειγμα το «Αν δεν το πετύχεις με την πρώτη, προσπάθησε ξανά». Μπορεί να είναι παλιό, αλλά είναι χρήσιμο.

Πολύ συχνά όλοι τα παρατάμε στην πρώτη προσπάθεια. Ακόμα και αν επιμένουμε, σπάνια αλλάζουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε το πρόβλημα.

Η επιτυχία δεν είναι χάρισμα και έρχεται μαζί με πολύ αποτυχία. Πάρε για παράδειγμα την γνωστή εταιρεία Virgin. Υπήρχαν αναρίθμητες αποτυχίες αλλά δεν μπορείς να αποκαλέσεις τον εκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της, Richard Branson αποτυχημένο. Η πρώτη του επιτυχημένη επιχείρηση ήταν στα 16 του χρόνια με ένα περιοδικό που λεγόταν “Student”. Είχε μερικές αποτυχημένες επιχειρηματικές ιδέες πριν το περιοδικό αλλά με ανοιχτό μυαλό τα κατάφερε.

Είτε λοιπόν πας στο πανεπιστήμιο είτε όχι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το ρητό σε κάθε σου βήμα σε συνδυασμό με ανοιχτό μυαλό.

Βγες εκεί έξω και πίστεψε σε ό,τι και αν κάνεις!

 

#4 Χρησιμοποιείς προσωπικές δικαιολογίες για να νιώσεις καλύτερα

Περισσότερο απ’ όλα, ακούω ανθρώπους να χρησιμοποιούν δικαιολογίες. Δε μιλάω για τον μαθητή που ψάχνει μια δικαιολογία που δεν έκανε την εργασία του. Αναφέρομαι σε προσωπικές δικαιολογίες, που χρησιμοποιούμε για να πείσουμε τον εαυτό μας και να νιώσουμε καλύτερα μακροπρόθεσμα.

Πολύ συχνά μάλιστα όταν οι φίλοι και η οικογένειά σου ανησυχήσουν και θελήσουν να σε βοηθήσουν, δεν αποκλείεται να ενοχληθείς που πάνε κόντρα στις δικαιολογίες σου. Ακολουθούν μερικές από αυτές τις δικαιολογίες:

  • «Δε μου δόθηκαν οι κατάλληλες πληροφορίες για να ξεκινήσω»
  • «Είναι πολύ νωρίς για να ασχοληθώ με αυτό. Θα το κάνω μόλις πλησιάζει η ώρα»
  • «Υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα από το διάβασμα. Είμαι πολύ απασχολημένος»
  • «Κανείς δε με καταλαβαίνει. Έχω άλλα πράγματα που με απασχολούν. Πρέπει να λύσω πρώτα τα θέματα και μετά να ασχοληθώ με αυτό»

Είναι απίστευτο το πόσο δύσκολο είναι να είσαι εντελώς ειλικρινής με τον εαυτό σου. Η άρνηση είναι ένα πολύ ισχυρό συναίσθημα. Εάν έπιασες τον εαυτό σου να συμφωνεί με κάποια από τις παραπάνω δικαιολογίες, ίσως βρίσκεσαι και εσύ σε άρνηση. Θα το αρνηθείς σίγουρα αυτό ή θα βρεις ακόμα μία δικαιολογία για να δικαιολογηθείς;

 

#5 Πιστεύεις πως είναι λιγότερο αγχωτικό να γράψεις και να διαβάσεις την τελευταία στιγμή

Πολλοί από εμάς στριμώχνουν το διάβασμα τους λίγο πριν τη λήξη της τελικής προθεσμίας, χωρίς να αφήνουν κάποια εναλλακτική. Αν κάτι πάει στραβά, δεν υπάρχει χρόνος για να λυθεί το πρόβλημα που ίσως προκύψει.

Είναι λυπηρό αλλά έχω δει μαθητές να αποτυγχάνουν στις εξετάσεις, επειδή άφησαν το διάβασμά τους για 2-3μέρες πριν την ημερομηνία εξέτασης. Χωρίς καθόλου επιπλέον διαθέσιμο χρόνο για να δοκιμάσουν μία διαφορετική τακτική και να καταφέρουν να είναι μέσα στη διορία, πήγαν στις εξετάσεις τους γνωρίζοντας πως είναι απίθανο να περάσουν. Και κάποιοι ίσως τυχεροί, πέρασαν. Αλλά φυσικά δεν είναι όλοι τυχεροί.

Όπως και να έχει, σε αυτές τις παγίδες έχουν πέσει πολλοί και σίγουρα θα πέσουν και άλλοι.

Έχεις μερικές επιλογές αν θες να ξεφύγεις από αυτές,

  1. Είτε να πείσεις τον εαυτό σου ότι το να κάνεις τα πάντα τελευταία στιγμή δε θα σου βγαίνει πάντα σε καλό. Κάνε το πρόγραμμα σου και μείωσε το άγχος.
  2. Κι αν ακόμα αφήνεις τα πράγματα για την τελευταία στιγμή, τουλάχιστον να έχεις ένα πλάνο δράσης.

Ό,τι και αν αποφασίσεις να κάνεις, καλή επιτυχία!

 

Με εκτίμηση,

Βασίλης Σέμπος

Leave a comment