Υπάρχει η γενική άποψη ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να βελτιώσουμε την προσωπικότητα και την αντίληψη μας. Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να τους βοηθήσουν να βελτιωθούν σαν άνθρωποι.

Όλοι έχουμε δραστηριότητες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, μας διασκεδάζουν, μας αναζωογονούν και μπορούν επίσης να έχουν μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας.

Παρακάτω θα βρεις 8 δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την προσωπικότητα σου – όλες έχουν προκύψει από μελέτες και έρευνες:

1. Το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου.

Ο Κομφούκιος είπε πριν πολύ καιρό: «Η μουσική παράγει ένα είδος ευχαρίστησης χωρίς το οποίο δεν μπορεί να ζήσει η ανθρώπινη φύση». Η μουσική διεγείρει τον εγκέφαλο σου και έχει τη δύναμη να προκαλέσει σύνθετα συναισθήματα και ψυχολογικές καταστάσεις. Αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει ότι και το να ακούς μουσική και το να παίζεις ένα μουσικό όργανο αυξάνει τη χωρητικότητα της μνήμης σου.

Το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου σε διδάσκει επίσης υπομονή και επιμονή καθώς απαιτείται χρόνος και προσπάθεια προκειμένου να μάθεις να παίζεις ένα μουσικό όργανο. Αυξάνει, επίσης, τη συγκέντρωσή σου.

2. Το διάβασμα.

Το διάβασμα είναι από πολύ παλιά γνωστό ότι διαμορφώνει την προσωπικότητα σου, πολύ περισσότερο όταν διαβάζεις για διαφορετικά θέματα, από επιστημονική φαντασία και βιογραφίες μέχρι διηγήματα και ποίηση.

Το διάβασμα μειώνει το άγχος, σε βοηθάει να βιώσεις πολλά συναισθήματα και σε διδάσκει πολλά νέα πράγματα για διάφορα θέματα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε βοηθούν να νιώσεις καλύτερα για τον εαυτό σου.

Επίσης, το διάβασμα ενισχύει τη γνώση σου για ένα θέμα, σε προετοιμάζει για διάφορες καταστάσεις, σε κάνει πιο παραγωγικό και σου δείχνει τρόπους για να πετύχεις τους στόχους σου.

3. Η εξάσκηση του μυαλού σου.

Όπως χρειάζεται να γυμνάζεις τακτικά το σώμα σου, έτσι ακριβώς χρειάζεται να γυμνάζεις και το μυαλό σου για να το διατηρήσεις σε καλή κατάσταση. Νους υγιής εν σώματι υγιεί, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Προκάλεσε τακτικά το μυαλό σου να κάνει νέα πράγματα, ενισχύοντας τις ικανότητες του και βοηθώντας το να μένει κοφτερό.

Μπορείς να εξασκήσεις το μυαλό σου με διάφορους διασκεδαστικούς τρόπους όπως, λύνοντας sudoku, παζλ, επιτραπέζια και γρίφους. Όλες αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν το μυαλό σου να συνεχίζει να δημιουργεί νέες εγκεφαλικές συνδέσεις. Μέσω τέτοιων δραστηριοτήτων μαθαίνεις, επίσης, να ανταποκρίνεσαι σε καταστάσεις με δημιουργικούς τρόπους, να αναπτύσσεις την ικανότητα να βλέπεις τα πράγματα από πολλές διαφορετικές προοπτικές και να γίνεις πολύ πιο παραγωγικός.

4. Η γυμναστική.

Όπως είπαμε ήδη, ένα υγιές σώμα βοηθά στο να έχεις και ένα υγιές μυαλό. Άλλωστε, το μυαλό σου είναι άλλος ένας μυς στο σώμα σου. Η τακτική γυμναστική κάνει το μυαλό και το σώμα σου να λειτουργούν όπως πρέπει. Μειώνει την ένταση και σε βοηθάει να κοιμηθείς καλύτερα.

Οι γιατροί συμφωνούν ότι η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο σημαίνει αυξημένη εγκεφαλική λειτουργία. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να δημιουργήσει νέα εγκεφαλικά κύτταρα, και έτσι να βελτιώσει τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου.

5. Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας.

Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας μπορεί να μην είναι πάντα εύκολη αλλά σίγουρα έχει αναρίθμητα οφέλη, όπως το να σε κάνει εξυπνότερο και να σου ανοίξει νέους ορίζοντες, γνωρίζοντας καινούριους πολιτισμούς και κουλτούρες.

Η διαδικασία της εκμάθησης μιας νέας γλώσσας περιλαμβάνει διαδικασίες όπως ανάλυση της γραμματικής και απομνημόνευση νέων λέξεων, γνωριμία με νέα ήθη και έθιμα. Όλα αυτά ενισχύουν την προσωπικότητα σου και διαμορφώνουν το χαρακτήρα σου.

Έχει, επίσης, αποδειχθεί, μέσω πολλών πειραμάτων, ότι άνθρωποι που γνωρίζουν πολλές ξένες γλώσσες είναι πολύ καλοί στο σωστό προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους, στο να παίρνουν σωστές και γρήγορες αποφάσεις και στο να λύνουν προβλήματα.

6. Τα ταξίδια.

Τα ταξίδια δεν είναι απλώς ένας τρόπος να σκοτώσεις τη βαρεμάρα σου, είναι πολύ περισσότερα. Τα ταξίδια μπορούν να δώσουν τεράστια ώθηση στην προσωπικότητα σου. Σε απαλλάσσουν από το άγχος και έτσι γίνεσαι περισσότερο ικανός στο να εστιάζεις στις δουλειές που έχεις να κάνεις, στο να παρατηρείς και να εμβαθύνεις τη γνώση σου σε διάφορα θέματα.

Κάθε νέο μέρος που επισκέπτεσαι σου μαθαίνει νέα πράγματα. Μαθαίνεις να συναναστρέφεσαι με διαφορετικούς ανθρώπους, να δοκιμάζεις νέες γεύσεις, να γνωρίζεις νέες κουλτούρες και τρόπους ζωής. Όλα αυτά σε φέρνουν σε επαφή με ιδέες που ίσως ποτέ να μην είχες σκεφτεί στο παρελθόν.

7. Η μαγειρική.

Πολλοί αισθάνονται ότι η μαγειρική είναι χάσιμο χρόνου και προσπαθούν να την αποφύγουν. Αλλά, αντί να παραπονιέσαι, θα πρέπει να αισθάνεσαι χαρούμενος όταν έχεις την ευκαιρία να μαγειρέψεις.

Το μαγείρεμα, και κυρίως όταν μαγειρεύεις διαφορετικά φαγητά, προσφέρει πολύ υψηλά επίπεδα δημιουργικότητας. Σου μαθαίνει να προσέχεις την ποιότητα, να μη φοβάσαι να δοκιμάσεις νέα πράγματα και να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες.

Κάθε φορά που μαγειρεύεις κάτι, μαθαίνεις να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, να είσαι ακριβής και να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις. Αναπτύσσοντας όλα αυτά τα προσόντα, βελτιώνεις την προσωπικότητα σου.

8. Ο αθλητισμός.

Η συχνή συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες δε βοηθάει απλώς στην εκγύμναση των μυών, αλλά κάνει το ίδιο και στο μυαλό σου και σε κάνει πιο ευέλικτο.

Ο αθλητισμός γενικά έχει πολλά οφέλη. Η παρακολούθηση ενός αθλήματος αυξάνει την εγκεφαλική λειτουργία. Η συμμετοχή σε αθλήματα ενισχύει την προσαρμοστικότητα, το συντονισμό, τις ικανότητες και την αυτοπεποίθηση σου. Δεν έχει σημασία το άθλημα που θα επιλέξεις. Εάν το κάνεις τακτικά, θα δεις μεγάλη βελτίωση στον τρόπο που αντιμετωπίζεις όσα συμβαίνουν γύρω σου.

 

Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις μια νέα δραστηριότητα;

Leave a comment