Αυτοέλεγχος. Γνωστός και ως θέληση, αποφασιστικότητα, πειθαρχία, ο αυτοέλεγχος είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχεις.

Σε βοηθάει να ξεπερνάς πειρασμούς στη ζωή και σε κρατάει στο δρόμο σου όταν νιώθεις πως χάνεσαι. Διάβασε παρακάτω πως να αποκτήσεις τον αυτοέλεγχο που χρειάζεσαι για να ξεπεράσεις κάθε δυσκολία.

 

Τί είναι ο αυτοέλεγχος;

Ο ακριβής ορισμός για τον αυτοέλεγχο είναι η ικανότητα να ελέγχει κάποιος τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του, σε δύσκολες κυρίως καταστάσεις. Η ψυχολογία το ερμηνεύει ως η ικανότητα να καταστέλλονται οι παρορμήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ένας μακροπρόθεσμος στόχος.

Αντί να ενδίδουμε αμέσως σε πειρασμούς, ο αυτοέλεγχος μας βοηθά να ελέγχουμε να συναισθήματά μας και να μην προβαίνουμε σε πράξεις που αργότερα θα μετανιώσουμε. Η εξάσκηση του αυτοελέγχου σε τέτοιες καταστάσεις οδηγεί στην επιτυχία και την εκπλήρωση των στόχων.

 

Γιατί είναι τόσο δύσκολος ο αυτοέλεγχος;

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως ο αυτοέλεγχος είναι κουραστικός. Οποιαδήποτε εργασία ή κατάσταση απαιτεί την προσοχή σου, δοκιμάζει την υπομονή και την αποφασιστικότητα σου. Γι’ αυτό, μετά από μία κουραστική μέρα είναι πιο πιθανό να χάσεις τον έλεγχο και να χαλάσεις για παράδειγμα τη δίαιτά σου.

Οι άνθρωποι από τη φύση τους είναι φτιαγμένοι να αναζητούν τη ρουτίνα που είναι γνώριμη και βολική για αυτούς. Έτσι, οποιαδήποτε αλλαγή στις συνήθειές σου, αποσπά την προσοχή σου και επηρεάζει τον αυτοέλεγχό σου. Απαιτείται πολύ συγκέντρωση για να αλλάξεις συνήθειες αλλά και για να ξεπεράσεις καθημερινούς ψυχαναγκασμούς.

Γι’ αυτό στο τέλος της ημέρας, ειδικά εκείνων των ημερών που ήταν γεμάτες άγχος και νέα πράγματα, ο αυτοέλεγχός μας είναι σε χαμηλά επίπεδα και είναι πιο πιθανό να νιώθουμε εξουθενωμένοι, χωρίς καθόλου ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν ο αυτοέλεγχός σου εξαντλείται, αλλά και πως θα τον επανακτήσεις.

 

Πώς να καταλάβεις αν ο αυτοέλεγχός σου είναι σε χαμηλά επίπεδα

Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια που δείχνουν πως δεν έχεις αυτοέλεγχο; Ας δούμε μερικά παρακάτω αλλά και τρόπους για να ανακτήσεις την αποφασιστικότητα σου.

Σημάδια που δείχνουν πως ξεμένεις από αυτοέλεγχο:

  • Αναστάτωση
  • Θυμός
  • Έλλειψη υπομονής
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αδιάκριτες σκέψεις

 

Τί μπορείς να κάνεις λοιπόν για να ανακτήσεις τον έλεγχο;

 

Αν ο αυτοέλεγχός σου είναι κακός, τότε και οι σχέσεις σου θα είναι κακές

Ο αυτοέλεγχος δεν είναι σημαντικός μόνο για να πετύχεις τους προσωπικούς σου στόχους και να γίνεις επιτυχημένος. Είναι πολύ σημαντικός και για την κοινωνική σου ζωή.

Ο αυτοέλεγχος απαιτείται σε κάθε αλληλεπίδραση με άλλα άτομα. Πολύ συχνά βρισκόμαστε σε καταστάσεις άγχους, που μπορεί να έχουν προκληθεί από άλλους ανθρώπους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο έλεγχος των συναισθημάτων ή θα μας σώσει ή θα μας σπάσει.

Το να ενδίδεις σε παρορμητικά συναισθήματα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για σένα. Αν μάθεις όμως να τα ελέγχεις, θα καταφέρεις να αποφύγεις άσχημες καταστάσεις.

Ακολουθούν 4 απλοί τρόποι για να ενισχύσεις τον αυτοέλεγχό σου:

1. Επανάλαβε συνήθειες που θα αυξήσουν τον αυτοέλεγχό σου

Η εξάσκηση κάνει καλό. Προσπάθησε για παράδειγμα να αποφύγεις τα γλυκά ή το ίντερνετ για μία μέρα. Επανάλαβέ το περισσότερες φορές.

Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσεις τον αυτοέλεγχό σου και θα αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου. Θα αρχίσεις να πιστεύεις πως είσαι αρκετά δυνατός ώστε να ελέγχεις τον εαυτό σου σε καταστάσεις άγχους.

2. Απόσπασε τον εαυτό σου από τον πειρασμό

Όταν εμφανίζεται μία κατάσταση που σε βάζει σε πειρασμό, το να βρίσκεις κάτι να αποσπάσεις την προσοχή σου όπως μία βόλτα, θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την κακή συμπεριφορά. Επίσης, μπορείς να αντικαταστήσεις τις άσχημες συνήθειες με καλές, προκειμένου να διώξεις τους πειρασμούς.

3. Φρόντισε τον εαυτό σου

Όταν δε θα έχεις αποφασιστικότητα (και αυτό θα συμβεί πολλές φορές στη ζωή σου) θα είναι πολύ εύκολο να ενδώσεις σε κακές συμπεριφορές.

Ένας τρόπος να το αποφύγεις αυτό είναι να προσέχεις τον εαυτό σου. Ξεκίνα να γυμνάζεσαι και να τρως υγιεινά. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις την ενέργεια που απαιτείται για να νικήσεις το άγχος.

4. Άλλαξε το περιβάλλον σου ώστε να μειώσεις τους πειρασμούς

Αν μειώσεις τους πειρασμούς του περιβάλλοντός σου, δε θα χρειαστεί να εξασκήσεις τόσο πολύ τον αυτοέλεγχό σου. Αντιθέτως, θα χρησιμοποιείς την ενέργειά σου για σημαντικότερα πράγματα.

Ξεκίνα τώρα!

Το να έχεις αυτοέλεγχο δεν είναι πάντα εύκολο και πολλές φορές απαιτεί πολύ δουλειά. Εφαρμόζοντας μερικά από τα παραπάνω όμως, σιγά-σιγά θα σου είναι πιο εύκολο να ελέγχεις τον εαυτό σου και πριν το καταλάβεις, η επιτυχία θα έχει έρθει.

 

-Βασίλης Σέμπος-

Leave a comment