Ανακάλυψε τις 8 κυριότερες δικαιολογίες που χρησιμοποιείς για να μη διαβάσεις και μάθε πώς μπορείς να τις ξεπεράσεις!
Υπάρχουν κάποιες φορές που διαβάζουμε κάτι και μας φαίνεται τόσο δύσκολο, που απλά το αφήνουμε και δεν προσπαθούμε να το καταλάβουμε. Είναι αυτό το μάθημα Ιστορίας που δεν μπορείς με τίποτα να αποστηθίσεις (δες εδώ), εκείνο το θεώρημα στη Φυσική που μοιάζει με ιερογλυφικά και το πρόβλημα στα Μαθηματικά που σε κάνει να θες απλά να μπεις κάτω από την κουβέρτα και να κοιμηθείς για πάντα προκειμένου να το αποφύγεις…
Και τότε, ακούς αυτήν τη μικρή φωνή αμφιβολίας και φόβου που σου λέει ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις και ξεκινάς τις δικαιολογίες:
- Δεν είμαι καλός σε αυτό το μάθημα!
- Δεν μπορώ να τα καταφέρω και τα παρατάω!
- Είναι πολύ δύσκολο!
- Δεν μπορώ να γίνω καλύτερος!
- Απλά δεν είμαι καλός στα Μαθηματικά.
- Κάνω συνεχώς λάθη!
- Δεν είμαι αρκετά έξυπνος!
- Αυτό είναι το καλύτερο που μπορώ!
Ας δούμε λίγο μια-μια τις δικαιολογίες για να καταλάβουμε αν όντως έχουμε δίκιο και αν κάνουμε καλά που τις χρησιμοποιούμε…
1. Δεν είμαι καλός σε αυτό το μάθημα!
Αντί να δηλώνεις απλά ότι δεν είσαι καλός και να σταματάς να προσπαθείς, σκέψου τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις.
- Μήπως έχεις κάποια κενά από προηγούμενα χρόνια και δεν μπορείς να καταλάβεις;
- Μήπως από όλα όσα διδάσκεσαι στο μάθημα, υπάρχει μόνο μια ενότητα που δεν καταλαβαίνεις;
- Τι σου διαφεύγει;
Βρες ακριβώς τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει και δες με ποιο τρόπο μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Ζήτησε βοήθεια από τους καθηγητές σου, εάν χρειαστεί. Θα είναι σίγουρα πρόθυμοι να σε βοηθήσουν!
2. Δεν μπορώ να τα καταφέρω και τα παρατάω!
Αντί να τα παρατάς και να μην τα καταφέρνεις, προσπάθησε να βρεις τρόπο να χρησιμοποιήσεις όλες σου τις γνώσεις προκειμένου να τα καταφέρεις.
- Τι έχεις μάθει που θα σε βοηθούσε να τα κατανοήσεις καλύτερα;
- Ποια μέσα μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να βρεις λύσεις; Μπορείς να ψάξεις στο Internet; Χρειάζεται να ρωτήσεις τους καθηγητές σου;
Σκέψου όλες τις δεξιότητες που έχεις και σε βοηθούν να κατανοήσεις τα υπόλοιπα μαθήματα και δες με ποιο τρόπο μπορείς να τις εφαρμόσεις για να κατανοήσεις και το μάθημα που σε δυσκολεύει.
3. Είναι πολύ δύσκολο!
Προφανώς και κάποια μαθήματα θα σε δυσκολέψουν περισσότερο από κάποια άλλα. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να μην προσπαθείς. Ίσως χρειαστεί να προσπαθήσεις περισσότερο και να δαπανήσεις περισσότερο χρόνο για το συγκεκριμένο μάθημα, αλλά στο τέλος μπορείς να τα καταφέρεις!
4. Δεν μπορώ να γίνω καλύτερος!
Σίγουρα θα έχεις ακούσει τη φράση «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Ισχύει. Ακόμα κι αν θεωρείς ότι είσαι αρκετά καλός ή ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις, σκέψου ότι μπορείς πάντα να βελτιωθείς, αρκεί να συνεχίσεις να προσπαθείς!
5. Απλά δεν είμαι καλός στα Μαθηματικά.
Τα Μαθηματικά είναι ένα μάθημα που δυσκολεύει τους περισσότερους μαθητές, ακόμα και όσους είναι καλύτεροι στις θετικές επιστήμες. Αν είσαι ένας από αυτούς, τότε εκείνο που πρέπει να κάνεις είναι να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου, έτσι ώστε να μπορεί να κατανοήσει τα Μαθηματικά.
Βρες στο Internet ασκήσεις και quiz που θα βάλουν το μυαλό σου να σκεφτεί. Κάνε τέτοιες ασκήσεις καθημερινά και θα παρατηρήσεις ότι, μέρα με την ημέρα, το μυαλό σου θα βελτιώνεται και θα μπορεί να βρίσκει πιο εύκολα λύσεις.
6. Κάνω συνεχώς λάθη!
Αυτή είναι η πιο ανόητη δικαιολογία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις! Όταν κάνεις συνεχώς λάθη, η λύση δεν είναι να τα παρατήσεις. Μελέτησε τα λάθη σου, κατανόησε τα, βρες την αιτία που τα προκάλεσε και θα δεις ότι, τελικά, θα σε βοηθήσουν να μάθεις καλύτερα!
7. Δεν είμαι αρκετά έξυπνος!
Εντάξει, δεν έχουμε όλοι το IQ του Αϊνστάιν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε χαζοί! Δες, για παράδειγμα, ένα άτομο από την τάξη σου που θεωρείς ότι είναι έξυπνο. Παρατήρησε το. Ποιες είναι οι συνήθειες του; Τι είναι αυτό που τον κάνει πιο έξυπνο. Βρες πώς τα καταφέρνει και προσπάθησε να κάνεις και εσύ το ίδιο!
8. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορώ!
Θεωρείς ότι δεν μπορείς να προσπαθήσεις περισσότερο γιατί έχεις δώσει τον καλύτερο σου εαυτό σου ή απλά έχεις κουραστεί και δε θέλεις να προσπαθήσεις;
- Έχεις φτάσει σίγουρα τα όρια σου;
- Είσαι σίγουρος ότι έχεις προσπαθήσει αρκετά;
- Έχεις κάνει πραγματικά ό,τι μπορείς;
Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε απλά προσπάθησε περισσότερο. Προσπάθησε να δεις πραγματικά ποιο είναι το καλύτερο που μπορείς!
Σκέψου: Ποιο είναι το κόστος, εάν υποχωρήσεις σε αυτές τις δικαιολογίες;
Θα είναι να εγκαταλείψεις τις προσπάθειες σου, να δεχτείς ότι απλά οι άλλοι είναι καλύτεροι από εσένα και να μην καταφέρεις να δεις ποιες είναι πραγματικά οι δυνατότητες σου και μέχρι που μπορείς να φτάσεις.
Προφανώς και το κόστος να ξεβολευτείς και να ξεμάθεις και όλη η μεγάλη προσπάθεια που απαιτείται μέχρι να πετύχεις τους στόχους σου αντισταθμίζεται από όλα όσα θα κερδίσεις και θα καταφέρεις. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο διάβασμα, αλλά και γενικά στην υπόλοιπη ζωή σου!