Μετά από μία αποτυχία στις Πανελλήνιες εξετάσεις είναι απολύτως φυσιολογικό να σε διακατέχουν συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και απογοήτευσης.

 

Είναι φυσιολογικό επειδή ένα χρόνο τώρα επένδυσες όλο τον χρόνο και την ψυχική σου δύναμη στο να τα καταφέρεις και εν τέλει δεν πήρες αυτό που ήθελες. Ο καθένας θα απογοητευόταν.

 

«Τι γίνεται όμως μετά; Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνω; Τα συναισθήματα μου ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή είναι απλά λόγω της περίστασης;»

 

Μερικές σκέψεις που έχουμε κάνει όλοι όσοι βρεθήκαμε σε αυτή την θέση.

Τα συναισθήματα και οι σκέψεις αυτές υπάρχουν και πρέπει να τα κατανοήσεις μαζί με τον λόγο ύπαρξης τους και να τα αποδεχτείς. Και έπειτα, προχωράς παρακάτω.

 

 

Γιατί οι Πανελλήνιες καταλαμβάνουν τόσο χώρο στη σκέψη μας

 

Η αλήθεια είναι ότι οι Πανελλήνιες είναι σημαντικές. Μέσω των Πανελληνίων επιλέγεις με τι θα ασχολείσαι για το υπόλοιπο της ζωής σου! Ποια θα είναι η καριέρα σου και πόσα χρήματα θα βγάζεις.

 

Με τις Πανελλήνιες (σε πολλές περιπτώσεις) καθορίζεται η διάθεση των γονέων απέναντι σου. Είναι σαν ένας ενοχλητικός μετρητής εκτίμησης που πάντα θα θέλεις ο δείκτης να δείχνει τον υψηλότερο δυνατό βαθμό.

 

Με τις Πανελλήνιες καθορίζεται η κοινωνική σου εξέλιξη μέσα στο σχολείο. Σκέφτεσαι πολλές φορές ότι όσο πιο καλή θα είναι η σχολή που θα βάλω στόχο, τόσο πιο δημοφιλής θα είμαι ανάμεσα στους συμμαθητές μου. Όταν παίρνεις καλούς βαθμούς στην Γ’ Λυκείου είσαι το «καλό παιδί» ενώ αντίθετα με τους χαμηλούς βαθμούς είσαι ο «χαμένος», ο «είναι στον κόσμο του» και ο «μην ασχολείσαι μαζί του, ούτε την ύλη δεν ξέρει».

 

Όμως όλα αυτά υπάρχουν μόνο μέσα στο μυαλό σου! Μαζί και το να προσπαθείς με όλες σου τις δυνάμεις να αντεπεξέλθεις στις περιστάσεις, άσχετα με το αν είχες ποτέ την ευκαιρία να σκεφτείς αν πραγματικά θέλεις να δώσεις Πανελλήνιες.

 

Κάπως έτσι λοιπόν, φτάνει η ώρα της κρίσης και βλέπεις ότι απέτυχες. Χάνεις την γη κάτω από τα πόδια σου και απελπίζεσαι. Δεν θα έπρεπε όμως!

 

 

Τι ισχύει πραγματικά

 

Καταρχάς, οι Πανελλήνιες είναι ΕΝΑΣ από τους τρόπους που μπορείς να ξεκινήσεις να χτίζεις το μέλλον σου. Επειδή είναι ο πιο διαδεδομένος δεν σημαίνει ότι είναι και ο μοναδικός.

 

Μόλις έγινες 18 χρονών. Έχεις όλο τον καιρό μπροστά σου για να κάνεις τις επιλογές που θέλεις, να αξιολογήσεις τα λάθη σου και να ξαναπροσπαθήσεις εκεί που δεν τα κατάφερες, αλλά ήθελες.

 

Επιπλέον, μπορεί όλος ο περίγυρος σου να σε υποστηρίζει και να προσπαθεί να σε πιέσει να κλείσεις αυτή την χρονιά με επιτυχία όμως θα πρέπει να καταλάβει επίσης ότι αυτή η διαδικασία είναι μία αρκετά δύσκολη και ψυχοφθόρα κατάσταση η οποία καλώς ή κακώς δεν εξαρτάται μόνο από το διάβασμα.

 

Πολλοί παράγοντες σε επηρεάζουν στην καθημερινότητα σου στα απλά πράγματα, οπότε θα ήταν αφελές να σκεφτεί κάποιος ότι δεν θα σε επηρέαζαν σε κάτι τόσο μεγάλο. Βέβαια, και εσύ ο ίδιος πρέπει να το καταλάβεις αυτό και να γίνεις πιο επιεικής και δίκαιος με το εαυτό σου.

 

Με αυτό τον τρόπο αυξάνεις την αυτοπεποίθηση σου και έτσι, ακόμα και αν η κατάληξη δεν θα είναι αυτή που περίμενες, θα γνωρίζεις ότι έκανες ότι καλύτερο μπορούσες.

 

Η προσωπική ορθή κριτική που κάνουμε μπορεί να μας βοηθήσει μελλοντικά στο να αποφύγουμε μία κατάσταση ή να διορθώσουμε μία άλλη. Με το πέρας των Πανελληνίων και βλέποντας την «αποτυχία» πρέπει μην αφήσεις το άγχος και τον πανικό να σε καταβάλει ΑΛΛΑ να σκεφτείς τι θα κάνεις μετά.

 

 

Πώς να προχωρήσεις παρακάτω

 

Ζύγισε τις επιλογές σου και βρες ποια είναι αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα.

Αν θέλεις να σπουδάσεις και απλώς ήταν μία άτυχη στιγμή, μπορείς πάντα να ξαναδώσεις εξετάσεις, να επιδιώξεις σπουδές στο εξωτερικό ή ακόμα και να παρακολουθήσεις μία ιδιωτική σχολή στην Ελλάδα.

 

Ακόμα και αν δεν είσαι έτοιμος ή δεν θέλεις να σπουδάσεις, μπορείς να συνεχίσεις με άλλο τρόπο. Αν η επιθυμία σου είναι να ασχοληθείς με κάτι καλλιτεχνικό ή πιο πρακτικό φυσικά και έχεις αυτή την επιλογή. Μπορεί κοινωνικά να είναι πιο αποδεκτό το σενάριο των σπουδών αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους.

 

Καταλήγοντας, η επιτυχία είναι μία πολύ υποκειμενική έννοια και δεν κρίνεται μόνο από μία περίοδο της ζωής μας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να αντιμετωπίσεις την αποτυχία στις Πανελλήνιες. Αυτό που φταιει στην πραγματικότητα είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε αυτή την χρονιά πριν και μετά τις εξετάσεις.

 

Αν αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, θα μπορέσεις να έχεις αυτό που θέλεις.

 

Βασίλης Σέμπος

Leave a comment