5 πράγματα να σκεφτείς προτού μετακομίσεις για το Πανεπιστήμιο

 

Έδωσες εξετάσεις, πέρασες και πρόκειται να μετακομίσεις σε άλλη πόλη για το πανεπιστήμιο; Καταρχάς, πολλά συγχαρητήρια! Σου αξίζουν!

Όταν πρόκειται να φοιτήσεις σε κάποια Σχολή, η ζωή σου αναμφίβολα αλλάζει. Και αυτή η αλλαγή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν πρόκειται να μετακομίσεις σε άλλη πόλη, μακριά από την πατρική οικία σου για πρώτη φορά.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να προετοιμάσεις και ακόμα περισσότερα να σκεφτείς. Να λοιπόν κάποια πράγματα που καλό είναι να οργανώσεις εγκαίρως.

 

#1 Η μετακόμιση

Αντιστάσου στον πειρασμό να μετακομίσεις όλα τα υπάρχοντά σου. Πρώτα απ’ όλα δεν χρειάζεσαι τόσα πράγματα όσα νομίζεις. Και δεύτερον, θες να κάνεις τη μετακόμισή σου όσο πιο εύκολη και ανώδυνη γίνεται.

Ξεκίνα με τις ακόλουθες κατηγορίες, και σκέψου διπλά προτού αρχίσεις να παίρνεις μαζί και χίλια ακόμα περιττά πράγματα:

  • Ηλεκτρονικές συσκευές (laptop, pc, κινητό τηλέφωνο, φορτιστές, mp3 player, tablet, φορτιστές κλπ)
  • Ρουχισμό (για όλες τις εποχές)
  • Γραφική Ύλη
  • Εξοπλισμό κουζίνας
  • Σεντόνια / Πετσέτες
  • Διακοσμητικά

Ωστόσο, ειδικά αν πρόκειται να μείνεις σε πανεπιστημιακή εστία, χρειάζεται ειδική πρόνοια. Μπορεί να βρεθείς σε κάποιο διάδρομο ή κοιτώνα που δεν εγγυάται τις καλύτερες συνθήκες για ύπνο, θέρμανση, κλιματισμό.

Εκεί ίσως χρειαστείς κάποιο θερμαντικό σώμα για το δωμάτιο ή / και στόρια για το παράθυρο και την αντηλιά. Φυσικά, για λόγους αισθητικής, μην ξεχάσεις και τα αγαπημένα σου διακοσμητικά και φωτογραφίες προκειμένου να «νοστιμέψεις» το χώρο.

 

#2 Η ασφάλεια

Το υποψιάζεσαι ήδη, και θα το διαπιστώσεις και στην πράξη, ότι η φοιτητική ζωή κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι διασκεδαστική με παιχνίδια, χαλαρότητα αλλά και διαβάσματα.

Ωστόσο μπορεί να υπάρξει και μια πιο σκοτεινή πλευρά στη φοιτητική ζωή. Αν δεν έχεις συνηθίσει το αλκόολ και τα έντονα πάρτυ, στην αρχή ίσως θα σοκαριστείς.

Από την άλλη δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι: Πάντα έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις με βάση τον προσωπικό σου αισθητικό κώδικα τι ζωή θέλεις να κάνεις και δεν υπάρχει λόγος να παρασύρεσαι από τους άλλους.

Επιπλέον, καλό είναι να φροντίσεις την ασφάλειά σου για να έχεις ηρεμία (τόσο εσύ, όσο και οι γονείς σου), οπότε ιδανικά μην βγαίνεις έξω μόνος σου στις νυχτερινές εξόδους. Επιπλέον είναι καλό να ενημερώνεις πάντα έναν φίλο για το που πρόκειται να πας το βράδυ.

 

#3 Τα έγγραφα

Αυτό ακούγεται (και είναι) βαρετό, αλλά είναι και σημαντικό. Βεβαιώσου ότι έχεις όλα τα απαραίτητα έγγραφα σε τάξη, από τα ενοικιαστήρια του σπιτιού έως το πρόγραμμα της σχολής σου. Πέρασε πια ο καιρός που ήσουν στην εφηβεία, τώρα είσαι ενήλικος και μπορείς να διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου.

Αν μάλιστα πρόκειται να σπουδάσεις στο εξωτερικό, καλό είναι να οργανώσεις και ετοιμάσεις τα χαρτιά σου με προσοχή, καθώς στα ξένα πανεπιστήμια είναι πολύ τυπικοί με αυτά.

 

#4 Ταμαθήματα

Ενημερώσου εγκαίρως για το πρόγραμμα της Σχολής και για τυχόν εργαστηριακά μαθήματα για τα οποία πρέπει να δηλώσεις συμμετοχή. Θα είναι κρίμα να χάσεις κάποιο καλό τμήμα ή μάθημα, επειδή άργησες να δηλώσεις συμμετοχή.

 

#5 Ο τρόπος ζωής

Πολλοί φοιτητές πάνε στη σχολή τους και βουτούν εξαρχής δυναμικά στο νέο κοινωνικό κύκλο. Είναι ωραία ευκαιρία να περιστοιχίζεσαι από άλλους ανθρώπους της ηλικίας σου και δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να γνωρίσεις όσο πιο πολύ κόσμο γίνεται, όμως φρόντισε να προγραμματίζεις τις κοινωνικές συναναστροφές σου και τις εξόδους γύρω από τα μαθήματα.

Στο κάτω – κάτω θες να τελειώσεις τη σχολή και με ένα καλό βαθμό. Μπορεί να σου ακούγεται κάπως «ξενέρωτο» αυτό, αλλά το να διατηρήσεις τις προτεραιότητές σου (περνώντας και καλά ταυτόχρονα) θα σε βοηθήσει να μείνεις στο μονοπάτι για μια επιτυχημένη φοιτητική ζωή και μια αντίστοιχη συνέχεια.

 

Να περάσεις τέλεια και καλές σπουδές!

 

– Βασίλης Σέμπος –

Leave a comment