15 πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις αν θες να είσαι ευτυχισμένος

Η ζωή έμοιαζε τόσο εύκολη όταν ήμασταν μικρά παιδιά, δε συμφωνείς; Δεν υπήρχαν τόσα πράγματα να μας αγχώνουν, αλλά υπήρχαν πάρα πολλά που μας έκαναν ευτυχισμένους. Είναι απίστευτο πως μικρά πράγματα μας χάριζαν ένα τεράστιο χαμόγελο.

Όσο μεγαλώνουμε και ο κόσμος μας γίνεται μεγαλύτερος, οι εμπειρίες μας αυξάνονται και κατακλυζόμαστε από πάρα πολλά πράγματα. Όλο αυτό μας κάνει να ψάχνουμε απεγνωσμένα την ευτυχία, μη βλέποντας πως αυτή βρίσκεται μπροστά μας.

 

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να μείνουμε ευτυχισμένοι όσο μεγαλώνουμε; Όταν ήμασταν μικροί, ήμασταν απόλυτα αφοσιωμένοι στον εαυτό μας. Ό,τι κάναμε, το κάναμε μόνο και μόνο για να είμαστε χαρούμενοι. Όταν ενηλικιωνόμαστε η κοινωνία καθορίζει την ευτυχία μας και όχι εμείς οι ίδιοι. Πρέπει να βρούμε την ευτυχία μέσα μας και να σταματήσουμε να κάνουμε πράγματα που μας απομακρύνουν από αυτήν.

 

Παρακάτω θα δεις τί πρέπει να σταματήσεις να κάνεις αν θες να είσαι χαρούμενος.

 

#1 Σταμάτα να αγνοείς τις προσωπικές σου ανάγκες

 

Το να προσπαθείς να ευχαριστήσεις τους πάντες είναι ακατόρθωτο. Ποτέ δε θα μπορέσεις να το κάνεις αυτό. Όσο εσύ ικανοποιείς τις ανάγκες των άλλων, ποιός ικανοποιεί τις δικές σου; Ακριβώς, κανένας.

 

Αν δεν ενδιαφερθείς εσύ για τον εαυτό σου και το πώς θα γίνεις χαρούμενος, κανένας δε θα το κάνει. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις τόσο το καλύτερο. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και κανένας δε ξέρει καλύτερα από σένα τί είναι καλύτερο για σένα. Κάτσε και σκέψου τί θέλεις. Ακολούθησε τα συναισθήματά σου και αυτά θα σου πουν τί πρέπει να κάνεις.

 

#2 Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

 

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αυτό είναι καταπληκτικό. Αφού λοιπόν είσαι μοναδικός, δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Θα καταλήξεις δυστυχισμένος και θα ζηλεύεις πράγματα που δεν έχεις.

Σταμάτα να χαζεύεις με τις ώρες την «τέλεια» ζωή άλλων ανθρώπων στα social media. Η ζωή τους στην πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό να μην είναι τόσο «τέλεια» όσο θέλουν να δείχνουν. Επικεντρώσου στη ζωή σου και σε αυτά που σε κάνουν χαρούμενο. Κάνε αλλαγές που θα σε κάνουν καλύτερο. Ξεκίνα να βάζεις στόχους και να τους υλοποιείς. Σε κάθε επιτυχία επιβράβευσε τον εαυτό σου και πριν καλά καλά το καταλάβεις θα έχεις φτάσει μακρυά.

 

#3 Μην αφήνεις το φόβο να σε παραλύει

 

Ο φόβος δε μας αφήνει να βιώσουμε ευχάριστες καταστάσεις. Μας περιορίζει και μας απομακρύνει από τη χαρά. Αν διαρκώς φοβάσαι για όλα, θα οδηγήσεις τον εαυτό σου στην απομόνωση. Αν όμως πιέσεις τον εαυτό σου να ξεπεράσει τους φόβους του, θα δεις ότι δεν υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορείς να πετύχεις και θα δεις πως η ζωή είναι στα χέρια σου.

Δες κάθε κατάσταση που σε τρομάζει, σαν ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνεις καλύτερος άνθρωπος.

 

#4 Σταμάτα να νιώθεις άσχημα όταν κάνεις λάθος

 

Αν δεν κάνεις λάθη, δε θα καταφέρεις να βελτιωθείς και να ωριμάσεις. Το να μην κάνεις λάθη σημαίνει ότι δε δοκιμάζεις και δε μαθαίνεις καινούρια πράγματα. Τα λάθη προσφέρουν πολύτιμα μαθήματα και μας κάνουν καλύτερους.

Μην κοιτάς τα λάθη λοιπόν σα μία αποτυχία. Κάθε φορά που κάνεις κάποιο λάθος, θυμήσου πως στο μέλλον θα αποδειχθεί χρήσιμο και θα είσαι ευγνώμων που το έκανες.

 

#5 Σταμάτα να εναποθέτεις την ευτυχία σου στα χέρια των άλλων

 

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, αν δεν κάνεις εσύ τον εαυτό σου χαρούμενο, κανένας δε θα τον κάνει. Η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας. Κανένας δε θα καταφέρει να καλύψει το κενό, αν δεν είσαι πραγματικά ευτυχισμένος.

Μείνε μερικές μέρες μόνος σου και σκέψου τί είναι αυτό που θέλεις και σε κάνει χαρούμενο. Κανένας άλλος δεν μπορεί να αποφασίσει τί σε χαροποιεί, αφού κανένας δεν είναι εσύ.

 

#6 Σταμάτα να προσπαθείς να έχεις τα πάντα υπο έλεγχο

 

Η ζωή είναι απρόβλεπτη και αυτό είναι το ωραίο. Το να προσπαθείς να έχεις τον έλεγχο όλων, είναι σα να προσπαθείς να ελέγξεις τον καιρό, πράγμα αδύνατο. Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι για πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις. Δέξου ό,τι συνέβη και προχώρα παρακάτω.

Μην προσπαθείς να κάνεις πλάνο για όλα. Πάντα θα υπάρχουν μη ελεγχόμενα γεγονότα. Μην τα αφήνεις να σε επηρεάζουν.

 

#7 Μην προσπαθείς να είσαι όσα προσδοκούν οι άλλοι από σένα

 

Είμαστε μέρος μιας κοινωνίας, που πάντα θα προμοτάρει ορισμένα πρότυπα στους ανθρώπους. Το να προσπαθείς όμως να ταιριάξεις σε αυτά, δε θα σε κάνει χαρούμενο. Ποτέ δε θα καταφέρεις να ευχαριστήσεις τους πάντες. Ακολούθα λοιπόν την καρδιά σου και κάνε αυτό που σε κάνει χαρούμενο. Ξέχνα τί περιμένουν οι άλλοι από σένα και ζήσε τη δική σου ζωή.

 

#8 Σταμάτα να επιδιώκεις το τέλειο

 

Δεν υπάρχει η τελειότητα. Το να επιδιώκεις κάτι τέτοιο, θα σε εξαντλήσει και θα σε τρελάνει. Τοποθέτησε αυτήν την ενέργεια σε κάτι που γίνεται. Αντί να προσπαθείς να κερδίσεις κάτι που δεν υπάρχει, κάνε κάτι εφικτό και διασκεδαστικό

 

#9 Σταμάτα να ξεχνάς τον εαυτό σου κάνοντας τους άλλους χαρούμενους

 

Πάνω απ’ όλους, πρέπει να βάζεις τον εαυτό σου. Αν βάζεις τους άλλους πάνω από σένα, θα γίνεις δυστυχισμένος και δε θα έχεις χρόνο για τον εαυτό σου. Το να είσαι λίγο εγωιστής δεν είναι κακό.

Κάθε μέρα κάνε κάτι που θα σε κάνει χαρούμενο. Ξέχνα όλους τους υπόλοιπους. Κάνε ό,τι σε κάνει χαρούμενο.

 

#10 Μη ξεχνάς τα όνειρά σου

 

Δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να κυνηγήσεις το όνειρό σου. Οι συνθήκες δε θα είναι ποτέ ιδανικές και όσο περισσότερο περιμένεις, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ξεκινήσεις.

Αν έχεις πάθος για κάτι, κάνε ό,τι μπορείς για να το αποκτήσεις, μην περιμένεις. Όταν κάνεις αυτό που θες, όλα στη ζωή μπαίνουν στη θέση τους. Αν θες να φύγεις από τη δουλειά σου κάνε το, μη φοβάσαι. Ακόμα και αν τα πράγματα δε γίνουν όπως τα φανταζόσουν, θα μάθεις πολλά.

 

#11 Σταμάτα να πιστεύεις πως ό,τι κάνει τους άλλους χαρούμενους πρέπει να κάνει και εσένα

 

Δεν υπάρχει συνταγή για την ευτυχία. Κάποιος μπορεί να είναι χαρούμενος με μία βόλτα στην εξοχή. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να είσαι και εσύ χαρούμενος με κάτι τέτοιο.

Ξέχνα τους άλλους και βρες τί είναι αυτό που σε κάνει χαρούμενο. Μη φοβάσαι να δοκιμάσεις νέα πράγματα, καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να βρεις τί σε ολοκληρώνει.

 

#12 Δεν είναι κακό να είσαι μόνος

 

Είναι πολύ καλύτερο να είσαι μόνος, παρά να είσαι σε μία σχέση που σε κάνει δυστυχισμένο. Μη μένεις σε μία σχέση μόνο και μόνο για να μην είσαι μόνος σου.

Για να έχεις μία σωστή σχέση, πρέπει πρώτα να τα έχεις καλά με το εαυτό σου. Όταν καταλάβεις τον εαυτό σου και το τί θες, τότε θα ξέρεις τί ζητάς από τη σχέση σου και δε θα περιμένεις από τον άλλο να σε κάνει χαρούμενο.

 

#13 Μη ξεχνάς το παρόν

 

Κανένας δε ξέρει τί θα φέρει το μέλλον. Μη κάνεις πολλά σχέδια λοιπόν, γιατί θα σου προκαλέσουν άγχος. Αν ζεις στο μέλλον, θα χάσεις όλα τα ωραία πράγματα του παρόντος.

Δώσε προσοχή στο τί συμβαίνει γύρω σου και τί κάνεις τώρα. Αν ζεις στο παρόν, θα νιώθεις πιο συγκεντρωμένος και γεμάτος ενέργεια.

 

#14 Δώσε σημασία στα μικρά πράγματα

 

Συχνά πιστεύουμε πως μόνο τα μεγάλα γεγονότα μας κάνουν χαρούμενους. Κάθε μικρό πράγμα όμως είναι το κλειδί για την ευτυχία, καθώς φέρνει τη χαρά οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα. Βρες έστω και ένα μικρό πράγμα που σε κάνει χαρούμενο κάθε μέρα, όπως να τρως το φαγητό που σου αρέσει ή να βλέπεις την αγαπημένη σου σειρά.

 

#15 Μην εστιάζεις σε όσα σε πληγώνουν

 

Είναι δεδομένο πως θα πληγωθείς στη ζωή, αλλά κάποια στιγμή θα περάσει. Το να εστιάζεις σε αυτά που σε πλήγωσαν, θα φέρει μόνο αρνητικά συναισθήματα.

Πρέπει να μειώσεις τις πηγές που σε πληγώνουν. Αν για παράδειγμα ένα άτομο σε πληγώνει συνεχώς, διώξτο από τη ζωή σου. Βρες τί σε πληγώνει και προσπάθησε να το αλλάξεις.

Με εκτίμηση,

Βασίλης Σέμπος

Leave a comment